Olvasmány

Álom és valóság

Sokan még a kérelemig sem jutnak el

Az ember a kérdőív fölé hajol. Első kérdés: neve? - Én vagyok a Kárpátok bikája. Lányoknak bikuci, gyerekeknek bikácska.

Leleplezem az igazi összeesküvést

Tessék! Megint egy szerencsétlenség

Mostanában egyre többen hangoztatják, hogy valami nagyon nincs rendben a koronavírus-járvány körül. Titkos összeesküvésről beszélnek. Nem akarok csatlakozni ezekhez az emberekhez, hiszen mégiscsak nevetséges légből kapott elméleteket szövögetni. Pláne, ha van itt más, ami gyanús. Fölöttébb gyanús.

Éjjel az utcán

Magányos, csendes utcarészek

Fél éve már, hogy az éjszakai élet teljesen elcsendesült. Az utcák szinte üresek, magányosak, zárva az éttermek, bárok, kocsmák. Debrecen belvárosa némán várja, hogy újra a helyiek morajával teljen meg az éjszaka.

Petőfi a ködben

Sokféle elmélet született eltűnéséről és haláláról

„Eltűnt, mint Petőfi a ködben” – tartja a szólás, de van a költővel kapcsolatos más mondás is, igazi gyerekszáj rímelés: „Petőfi Sándor gatyában táncol”. Ez utóbbit gyorsan elintézem.

A furcsa mopedes

Képünk illusztráció

Hiába futottam, a közlekedési lámpa nem díjazta igyekezetemet, könyörtelenül váltott pirosra. Bosszúságomban szenzorok után kiáltottam (persze csak magamban), melyek érzékelték volna átkelési szándékomat.

Az elgurult jegygyűrű

Végül megtalálták

Még az átkosban történt (bár e jelzőről az akkor már éltek árnyaltabban vélekednek). A szocializmus már recsegett, ropogott, Kádár János szenilis vénemberré dementálódott, de a tanácsi közigazgatás még működött. Azért irodákban, hivatalos helyiségekben az elvtársasozáshoz szokott füleket egyre gyakrabban ütötte meg egy-egy uram, asszonyom megszólítás. A változás előszele is huzatossá tette a szobákat, termeket.

Fél óra, egy karóra

Végre, megvan!

Úristen! Annyira várom már, ez lesz a párommal az első karácsonyom. Már egy hónappal ezelőtt elkezdtem a készülődést, két hónapja megvettem a masnikat, három hónapja a csomagolópapírt, fél évvel ezelőtt pedig az ajándékokat. Kivéve egyetlen egyet, a páromét!

Debrecenben, a Betlehem körül

Sétálók vannak, árusok nincsenek  Fotó: Barna Marci

A Kossuth téren ragyogó, aranyban pompázó fenyő magasodik. A Nagytemplom környékén szinte égi fényű angyalok szállnak, a tér közepét pedig idén is, mint mindig, Betlehem díszíti, hirdetve, közel már a karácsony.

Háborús repülő élményeim

Egy felújított Messerschmitt

Apám gyakran mesélt második világháborús élményeiről. A világégéskor már kamasz, s amikor a szovjetek magyar földön harcoltak, már inaskodott. Ráérő idejében, főleg már nyugdíjasként, gyűjtögette emlékeit, füzetekben rögzítette. Halála előtt gondjaimra bízta. Így került hozzám az alábbi visszaemlékezés is.

Még az ég is sírni kezd

Gyászolt az ég is

Az ezeréves Magyarország feldarabolásának századik évfordulója alkalmából leng a fekete gyászlobogó Debrecen főterén. Mialatt a vászon katonai tiszteletadás mellett méltóságteljesen kúszott a magasba, még az ég is az elcsatolt földekért könnyezett. Szó szerint.

Oldalak