Oktatás

A tánc mindenkié

Fröhlich Viola - érzékenyen figyel a segítségre szorulókra

Fröhlich Viola konduktor, a Marble17 Tánciskola kortárs tánctanára, 2022 szeptemberétől oktat kerekesszékes gyerekeknek is táncot. Jelenleg Budapest belvárosában tevékenykedik. Régi ismeretségünk és fiatal kora okán tegeződünk.

Az elhagyott iskola

Szomorú látvány kívül, belül

Hazánkban negyvenegy település lélekszáma nem éri el a száz főt. A Zala vármegyei Iborfián 8-an (2014), a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Gagyapátin 10-en (2014), Szanticskán 19-en (2014) laknak.

Száz gyerekkel egyet lépni

L. Ritók Nóra

L. Ritók Nóra. Pedagógus, a művészetoktatás és az integrált nevelés szakértője. Nagy erővel küzd a mélyszegénység és a gyerekszegénység ellen. Az Igazgyöngy Alapítvány létrehozója. Több könyv, publikáció szerzője. Férjezett, két gyermek édesanya, Príma Primissima díjas.

Új utakon a tehetséggondozás

Nagy Gabriella

Az oktatás új útjainak kollektív felfedezése a célja a Nagyváradi Művészeti Líceumnak, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskolának és a „Zenei Nevelésért” Alapítványnak.

Ifjú debreceni joghallgatók sikere

Az eredmény a jogászképzés minőségét is dicséri

Immár negyedik alkalommal rendezte meg az Alkotmánybíróság, az Igazságügyi Minisztérium és a Mathias Corvinus Collegium az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt. A 2022-es megmérettetés őszi döntőjében a Debreceni Egyetem csapata 3. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mögött.

A bölcsészlét időtállósága

Énekes András egyetemi oktató előadása

A pénteki Kutatók Éjszakája után elmondhatja a Debreceni Egyetem: még mindig az ország egyik legszínvonalasabb és legélményszerűbb oktatását, kutatását kínáló felsőoktatási intézménye. Ez meglátszik a Bölcsészettudományi Kar Kutatók Éjszakája programjainak népszerűségén is. Elfogult jegyzet egy bölcsésztől – a további tudományágak felé minden tiszteletet megadva és fenntartva.

Ki fog tanítani?

Hazugság vagy tévhit, de a pedagógusok nincsenek három hónapig szabadságon

A példák hosszan sorolhatók. Egy fizikatanár elhagyta a pályát, pedig az iskolák kapkodnak a természettudományos tárgyakat oktatók után, mert akkora belőlük a hiány, de ő elment sírásónak. Kétszer annyit keres.

A különös lány

A kép illusztráció

A történet arról szól, egy szülő hogyan képes pokollá tenni gyermeke életét. A gyermek környezetétől, főleg családjától függ. Cseperedőknek etalon apa, anya személye, viselkedése, mentalitása.

Mennyit ér egy jó szakma?

A virágkötészet szép szakma, igény is van rá

A diákok nagyrésze tanácstalanul áll a pályaválasztás előtt, akár általános, akár középiskola utáni továbbtanulásról legyen szó. Valóban nem egyszerű ilyen fiatalon eldönteni, hogy mivel szeretnénk foglalkozni egész életünkben, úgy, hogy meg lehessen belőle élni és szeressük is elvégezni az adott munkát.

Sanyi kutya iskolába jár - segíteni

Braunitzer Nikolett és Sanyi

Sanyi türelmes. Miért írom ezt és ki az a Miso, alias, Sanyi? Ő egy angol springer spániel. 2013 végén született, jelenleg nyolcéves. Fél évesen érkezett Csehországból Magyarországra. Hároméves koráig vadászkutyaként dolgozott és kiállításokra járt. Ez idő alatt fedezték fel a türelmét és döntöttek úgy az akkori gazdái, hogy 2016-ban kezdjék el az átképzését. Sanyi 2018 januárjában vizsgázott le, mint terápiás kutya. Azóta járnak segíteni Braunitzer Nikolettel. Vele beszélgetek.

Oldalak