Érdekes

Három éve özönlik a kvíz

A "hároméves" kvízmesterek

Három esztendeje, ha hétköznap esténként valaki belép a belváros valamely jellegzetes bárjába, feledhetetlen élményben lesz része. Két, mindenre elszánt kvízmester hangja zengi be a teret, világgá kiáltva a helyes megfejtést. Ők Boruzs János és Boruzs Marcell, a Kvízözön alapítói.

A 424-es, a füstölgő „bivaly”

"Száll a 424-es..." - még Cseh Tamás is megénekelte

A 424-es a legjobban sikerült, hazai gyártású gőzmozdony. A magyar vasutak királya és Európa egyik legszebb gőzöse.

A teknővájás története

Régi, de még használható teknők

Kihaló mesterségek egyike a teknővájás. Tipikus, cigányok végezte munka. A velük szembeni előítéletektől függetlenül szorgosan készítették a faeszközöket, leginkább teknőket, fakanalakat, edényeket.

Helytörténet: A debreceni börtön építése

A debreceni börtön épülete

Egy 1891. október 6-án kelt börtönvizsgálati jegyzőkönyv említi, hogy a debreceni városháza pincéjében a börtön és rendőrségi börtön funkciójának megfelelően látja el feladatát.

A nagy pestisjárvány

Idősb Pieter Brueghel A halál diadala című festménye a pestis tombolásáról

A koronavírus kapcsán számtalan korábbi járvánnyal kapcsolatos visszaemlékezés, munka látott napvilágot. Hetilapok, folyóiratok tematikus oldalakon foglalkoznak a jelennel és a múlt fertőzéseivel.

A kontár Hitler baklövései

A gigantikus méretű "egér"

Németország második világháborús veresége nemcsak a szövetségesek gazdasági és katonai erőfénye miatt vált elkerülhetetlenné, bizony a III. Birodalom Führere is komoly mértékben hozzájárult.

Vodkasakk

A továbbfejlesztett változat

Hatvannégy négyzet, tizenhat világos és ugyannyi sötét báb, két játékos. Ez a sakk. Egy parti addig tart, míg egyikőjük mattot ad a másik királyának.

Szellemhelyek: a Traktér

A Traktér bejárata  Fotók: Somogyi Ferenc

A Zemplént felkereső debreceniek gyakran hajtanak el Olaszliszka mellett. Ritkán térnek be a településre, pedig akadna számukra érdekesség, látnivaló. Jómagam visszatérő vagyok. Egy épület történetét kutatom, sorsát kísérem figyelemmel.

Aranyásók nyomdokán

Mátyás király kútja

Sátoraljaújhelyet Gönccel összekötő úton érhető el Zemplén gyöngyszeme, Telkibánya. Csendje, nyugalma, túrázási lehetőségek és persze a település múltja vonzza a kirándulókat.

Debrecen szőlőskertje volt

1896-ban épült ez az impozáns pince, ma múzeum

Áll a 74 évesen is délceg Wolfgang a teraszon, a rusztikus korlátra könyököl, s gyönyörködik a ligetaljai panorámában. Fát lát, bokrokat, kies legelőt, s a bukolikus élménytől szinte megnedvesedik a tekintete.

Oldalak