Köztisztaság

Szél fújta celofán

Képünk csupán illusztráció

Bagó, rákrúd, staub, bláz, bagó, azaz cigaretta. Kies kis hazánkban még mindig sokan szívják. Azt mondhatnánk, szívük-joguk. Mindenki úgy rongálja egészségét, ahogy akarja.

Környezettudatos Debrecen és a szemetelők

Szándék és megvalósulás

Debrecenről sok mindent lehetne leírni, csak éppen azt nem, hogy a város vezetői számára az élhető környezet kialakítása nem elsődleges. Elég csak gondolni nemrégiben a Future of Debrecen nevű mozgalom megalakulására vagy éppen a Zöld Város programra, ami uniós forrásból tizenegy városrészben, többségében lakótelepeken lévő zöldterületek, parkok, játszóterek, sportpályák korszerűsítését, építését foglalja magában.

Nekik a kérés nem szégyen…

Sok helyen átvették az uralmat a békés debreceni lakosok kárára

Miről ismerszik meg hazánk Őrvárosa, otthonunk, Debrecen? Csaknem fél évezredes történelméről, gasztronómiájáról, a Virágkarneválról, a Nagytemplomról, Nagyerdőről, az irodalomról és kulturális örökségéről. Egyet pedig ezidáig elfelejtettünk megemlíteni. Arról a tömeges sorstragédiáról, amit úgy hívunk, hajléktalanság, koldussors.

Villámcsődület a hulladékmentes vásárlásért

A lelkes debreceni csapat  Fotó: Andráska Nikolett

Rengeteg olyan kép terjed az interneten, amely a műanyag hulladékaink környezetre, élővilágra káros hatásaival szembesít bennünket. Számos olyan képet és véleményt látni, olvasni, amely szerint egy ember vajmi keveset tehet a földünkért, a klímaváltozás ellen.

"Karatéjozó" lökött gyerek

Inkább szedné a szemetet...

Szívesen írtam volna keményebb jelzőt, de a "nyomdafesték" nem bírná, no meg ott van még a személyiségi jogok védelme. Bár nem tudom, miért védjük azokat, akik ártanak az embernek és/vagy a környezetnek? A nagy nyilvánosság lenne a leginkább visszatartó erő.

Szegénység? Márpedig van

Nem olyan ritka ez, mint a statisztikák állítják

A kormányzati kommunikáció szerint Magyarországon megszűnőben a szegénység, hiszen a munkanélküliségi arány mindössze négy százalék, több mint 4,4 millió ember dolgozik, a tavalyi évhez képest a fizetések tíz százaléknál is nagyobb mértékben emelkedtek, a nyugdíjak megtartották reálértéküket (csak így zárójelben: az Orbán kormány minden alkalommal szájba rágja, hogy a szocialista kormány vette el a tizenharmadik havi nyugdíjat.

Belvárosi séta jó és rossz élményekkel

Olykor nem csak magukat zúzzák

A várost járva mindig akad említésre érdemes látvány, esemény. Debrecen elég nagy település, hogy mindig történjék valami. Nem is kell napokig, sőt órákig várni, sok ember gyakran cselekszik.

Nem bántotta a szemét

Gyakori látvány

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a „Te szedd!” akciót. Az eldobott, illegálisan lerakott szemetet több tízezren gyűjtötték.

Rossz gazdák – szörnyű következmények

Mindennapos látvány

Nemrég emlékeztünk meg a Trianoni békediktátum aláírásának 97. évfordulójáról. Köztudottan jelentős területi, gazdasági és természeti veszteségeket szenvedtünk.

Nem bántja a szemét?

Lépten nyomon láthatjuk

Néhány évvel ezelőtt a fenti címmel környezetvédő kampány zajlott. Az ország már akkor elviselhetetlenül elszemetesedett. Jobb érzésűek, hazánk jövőjéért aggódóak tették fel a kérdést: nem bántja a szemét? A válasz rezignált, reménytelenséget tükröző: nem.

Oldalak