Szórakozás

Hitvallása: a zenéléssel segíteni

Szövegeivel pozitivitást szeretne adni a közönségnek

Nehéz körülhatárolni, mit jelent az alternatív. Számos különböző irodalmi irányvonal, könnyebb, líraibb és ellenkezőleg, kemény, metál zenei vonulat tekinthető a mainstream-poptól jelentősen eltérő, e különleges stílusok egyikének. Nagy Szilárd, a Debreceni Egyetem hallgatója, a mindössze 20 esztendős gitáros, dalszerző a magyar alternatív zene egyik nagy ígérete.

A nagypályás debreceni – interjú Bernáth Csabával

Bernáth Csaba a bárja előtt

Egy ismerős arc a debreceni sporttörténelemből, egy ismerős arc napjaink cívis-hétköznapjaiból. Bernáth Csaba a DVSC ificsapatában kezdte, majd hét profi bajnoki cím és egyedülálló karrierje után egészen más vizekre evezett.

Egy este egyetemi csoda

Animal Cannibals és a DEAC cheerleaderei

Egy év, a covid miatti kihagyás után szeptember 15-én újra a Debreceni Egyetem éji showja töltötte meg élettel a Nagyerdőt, és a Nagyerdei Stadiont. Fergeteges tánckoreográfiák, robbanó Tankok, lelkes Kannibálok és lézerbemutató – erre sokáig emlékezni fogunk.

Első EgyFeszt Erdélyben

Gyergyószárhegy, az egyik központja a programoknak

Egyfeszt beszél, folyton jár a szája” - csattant fel egykori tanárnőm, és ahogy fordult a táblától, már repült is a kréta a szószátyárok felé. Persze ez még a múlt században, a nyolcvanas évek elején történt, amikor az iskolában „körmöst” is alkalmaztak a nevelők, ha a szép szó nem használt.

„Debrecenbe’ nyílik a virág…”

Hagyományápolás mesterfokon

Jelentéktelennek tűnő, alig egy-két ezer fős magyarok lakta erdélyi települések, kopár, szinte kietlen vidéken, ahol első látásra a hegyvonulatok, völgyek, tavak és köréjük fonódott nádasok jelentik a legnagyobb értéket. Ilyen község Magyarszovát vagy Szék. Ebben a csendben és mindent átható nyugalomban olyan meghatározó élményeket kaptak a tanulók, amelyek egy-egy művészi pálya kezdetét jelentették, mint például Guessous Majda Mária Junior Príma díjas népdalénekesnek, aki jelenleg is művelője a néphagyományoknak.

Ifjúságunk napjai: Siófok

Lenyűgöző látvány - még mindig a Balaton az elsőszámú turisztikai cél

Egy hét az évben, amikor minden tökéletes és semmi gondunk nincs. És persze, egy pillanat alatt vége szakad, hiszen az az egy hét úgy telik el, ahogy várjuk: együtt, szabadon. Visszatértünk a magyar tengerhez, Siófokra, ahol a kék Balaton nem ígér, csak ad. Mégpedig olyan élményt, amely egy életre szól.

…a zene, a zene kell…: 40 éves az MTV

Az ismerős logó

Nem, nem a napjainkban egyre többet emlegetett magyar köztelevízió rövidítéséről van szó ezúttal, amikor az MTV-t említem. Arról az adóról, amely Music Television 1981. augusztus 1-én kezdte el sugárzását és az Egyesült Államokból elindulva Magyarországon is méltán hódított.

A Campus és a nagyszínpad-jelenség

Járai Márk  Fotó: Campus Fesztivál Official

Befejeződött a Campus Fesztivál 2021-es menete. Egy év kényszerpihenő után már mindenki izgatottan várta, mikor tombolhat újra kedvenc előadója számaira, a hőn áhított nap pedig megjött. Olyannyira, hogy alig néhány órának tűnt és máris elmúlt, immár csupán emlék. Számos új ismeretség, lehetőség és pláne tapasztalat azonban tovább él.

Példamutatásból jeles

Edelényi Vivien  Fotók: Máthé András, Győrfi-Forgács Beáta és magánarchívum

Edelényi Viviennek mindig egyértelmű volt, hogy színésznő lesz, de nem a klasszikus úton érkezett erre a pályára. Zenés és prózai, tragikus és komikus előadásokban egyaránt találkozhatunk vele a debreceni Csokonai Színház színpadán és a tantermi előadásokban. Szeret segíteni másoknak, küldetésének tekinti és példaértékűen teszi mindezt – a legnagyobb természetességgel, szeretettel és alázattal. A színház mellett önkéntességről, környezettudatosságról, szakmai és személyes céljairól beszélgettünk a művésznővel. Fiatalságából és közvetlenségéből adódik a tegező forma.

Négynapos Campus-ünnep után

Sokan már jövőre készülnek

Véget ért a Campus Fesztivál, Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális eseményére idén több mint 87 ezren látogattak el. A fesztivál nyitását nagy várakozás előzte meg, a koronavírus-járvány miatt két éve nem volt nagy nyári fesztivál Magyarországon, idén a Campus volt az első, amelyet négy teljes értékű nappal szerveztek meg Debrecenben.

Oldalak