Művelődés

Kapocs film és néző között – interjú Fejér Tamással

Fejér Tamás

A Médiacentrum Debrecen online szavazásán a szavazók Fejér Tamást, az Apolló mozi vezetőjét választották Az év kulturális szereplőjévé. A fiatal szakember számára az elismerés megerősítést és lendületet is jelent egyben.

A sokat látott Vay-kastély

Sok tulajdonosa volt, sokféle tevékenységgel

Hazánk építészettörténeti emlékei kutatásának újabb keletű, amatőr kezdeményezése az urbex. Az angol urban exploration, azaz városi felderítés kifejezés rövidítése. Célja az elhagyatott építmények felkeresése, felfedezése, dokumentálása.

A hit szolgálatában

A könyv borítójának részlete

Immár 2022 esztendeje, hogy a Szentlélek erejéből megfogant a Megváltó. Valóságos történelmi személy és az Élő Isten Fia, a Szűzanya gyönyörű Gyermeke.

Céltudatosan előre

Gelányi Bence a Hamletben

Gelányi Bence gyerekkora óta a színi pályára készült, egyenes út vezetett a világot jelentő deszkák felé. Az egyetem után szabadúszóként dolgozott, több színházban megfordult vendégként, köztük a cívisvárosban is. Három évvel később visszatért szülővárosába, Debrecenbe. Jelenleg a Csokonai Színház társulati tagja, tanít az Ady Endre Gimnáziumban és a filmezés világában is kipróbálhatta magát. Eddig bejárt szakmai és személyes útjáról, közelgő harmincadik születésnapjáról és jövőbeli céljairól beszélgettünk a fiatal művésszel – életkorából adódik a tegező forma.

„Az Y generáció és a kortárs magyar zene”

Színpadon a Trio Amici

Ha meghalljuk a zene kifejezést, számtalan klasszikus és könnyűzenei stílus jut eszünkbe. A mai modern zenei palettán megannyi műfaj közül válogathatnak a zenekedvelők: a rockzenétől az operáig. Ezúttal azonban a komolyzenei repertoárból a kortárs magyar zenét és az ehhez kapcsolódó magas színvonalú művészi alkotómunka szépségeit és nehézségeit ismerhetjük meg egy kicsit közelebbről.

Egyház a zenében, zene az egyházban

A zene Isten ajándéka, ami megvidámítja az ember lelkét – mondta Luther Márton

„Egyéb dolgok között, amivel az embert megörvendeztetik, gyönyörűséggel látják el, legelső vagy legalábbis a leghasznosabb a zene” (Kálvin János)

A képzelet tárlata

Gyakran az alkotó szándéka a gondolatok, érzelmek szabad megmozgatása

Nonfiguratív alkotások, a fantázia művei, a határtalan alkotásvágy kiállítása tekinthető meg a MODEM-ben január 30-ig. Páratlan és exkluzív tárlat, amelyet a képzelet és a legyőzhetetlen teremtő erő ihletett, most pedig Debrecenben vált eggyé, s mutatkozott meg a nagyközönségnek.

Olvass és álmodj!

A rendszeresen olvasó gyerekek az iskolában jobban teljesítenek nem olvasó társaiknál

Nem tudom, ki hogy van vele, de én szeretek olvasni. A könyvekben mindig valamilyen lehetőség van.

A folyamatos fejlődés útján

Jelenet a Hamletből  Fotó: Máthé András

Rózsa László Debrecenben született és nagy álma teljesült, amikor a Csokonai Színház színésze lett. Öt évig volt a társulat tagja, a 2021/22-es évadtól pedig a marosvásárhelyi csapatot erősíti. Természetesen vendégművészként továbbra is láthatja őt a közönség szülővárosában. Nagy szerelme, a színház mellett lehetősége nyílt a filmezést is kipróbálni, ami szintén nagy vágya volt. Debreceni kötődéséről, személyes és szakmai fejlődésről, családjáról és jövőbeli céljairól beszélgettünk – fiatal korából adódóan tegező formában.

Régiségek új helyen

Van mit nézegetni órákon keresztül

„Minden nap megszűnik valami, amiért az ember szomorkodik, de mindig születik valami új, amiért érdemes élni és küzdeni.”/Hérakleitosz/ 

Oldalak