Művelődés

Művészetből nem lehet megélni

Molnár Judit Emma

Molnár Judit Emma a cívisváros fiatal festőművésze, aki kérésünkre a diszpolgár.hu online magazinnak nyilatkozott arról, milyen kilátásai vannak egy kezdő művésznek, ha ezen a pályán akar boldogulni.

Beszélgetés Ady Endrével egy debreceni padon

Ady Endre szobra a debreceni Ady parkban (Györfi Ádám alkotása)  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Szerb Antal szerint Ady Endre előbb volt jó újságíró, mint költő, és élete során mindvégig megőrizte lényének ezt a mivoltát. Folyamatosan kérdezett: önmagát és másokat. Aztán sűrű esszenciává érlelte a lelkében gyűlő gondolat magokat.

Könyv- és nyomtatványritkaságok a Bihar Antikváriumban

A három nyomtatványritkaság együtt

Idén a szokásosnál nagyobb figyelmet szentelünk a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihálynak, bár Petőfi 200 éves jubileuma és a köré szervezett rendezvények némileg halványítják a debreceni költőzseni dicsőítését, nekünk debrecenieknek ennek ellenére különösen fontos. Ugyancsak fontos a Csokonai színház megújulása, a debreceni színházi élet bővülése, gazdagodása. Éppen ezekért kiemelt jelentősége van annak, hogy Asztalán Péter, a Bihar Antikvárium (4024 Debrecen Piac utca 26/b, a régi antikvárium 1974 óta) tulajdonosa és vezetője most három könyv- és nyomtatvány ritkaságot ajánl a gyűjtőknek, magánszemélyeknek és intézményeknek. Hát lássuk!

Menekülés az amerikai álomba

A General Nelson M. Walker katonai hajó, amely szállította a menekülteket

Fiatalon belerohadni, belepusztulni a vodkagőzösen hallucinált kommunista álomvilágba, a marxista-leninista utópiába, vagy kimenekülni Nyugatra, Amerikába, hogy megvalósítsam az álmaimat? Sokakat foglalkoztatott ez a kérdés az ötvenes években Magyarországon.

Megrajzolt irodalom

Bechtel Helga egyik alkotása Borbély Szilárd „Kafka fia” című írásához  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Borbély Szilárd „Kafka fia” című írásának illusztrációival Bechtel Helga nyerte meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált. Az illusztrációs verseny alkotásaiból nyílt kiállítást szeptember 15-ig lehet megnézni a debreceni Kölcsey Központ Bényi Galériájában.

Sajtófotók a sétálóutcán

Augusztus 23-ig láthatók a képek  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Immár a 41. Sajtófotó Kiállítást rendezték meg, amelyet Debrecenben ezúttal a Csapó utcai sétálóövezetben lehet megnézni augusztus 23-ig.

Mozdulatlanságba rejtett érték

Tóth Árpád szobra sokak számára ismeretlen  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Vajon tényleg ismerjük a várost, ahol élünk, vagy tud újabb és újabb érdekességet, titkot mutatni nekünk? Immár hat éve élek Debrecenben, és gyakran úgy érzem, unalmassá vált számomra, kinőttem ezt a helyet, de rá kellett jönnöm, hogy csak csukott szemmel járom az utcákat, és ha figyelmes vagyok, még sok izgalmas részletet rejt magában a lakóhelyem.

Csokonai - új korszak hajnalán

A megújult külső megújuló belsőt vár

A színművészet új korszaka, a magyar kultúra történelmi mérföldköve, amelynek jelenleg is szemtanúi vagyunk a cívisvárosban. A Csokonai Színház teljeskörű felújításának végével a színjátszás új kora köszönt ránk.

Bogácson és Bükkalján senki nem fog unatkozni

A noszvaji barlanglakások rendkívül látványosak

Találós kérdés. A térképen alig húszra van Egertől és egy jó tízesre esik Mezőkövesdtől, továbbá híres a termálvizéről. A számok természetesen kilométerben értendőek. Mire gondolhat a cikk szerzője?

Küldetése saját történetünk lehető legpontosabb feltárása

Tóth Gyula munka közben

Mezőcsáton született, majd Pesten élt csaknem harminc évet. A sors és a gyökerei azonban Debrecenbe szólították. Túl a hatvanon is aktívan dolgozik, hajtja a kíváncsiság, és az a célja, hogy minél több ismeretanyagot sikerüljön az utókorral megismertetni a rovásírásokkal kapcsolatban.

Oldalak