Művelődés

Százhetvenöt

Nagytemplom nemzeti lobogóval

Örökség – Debrecen történelmi szerepét alighanem ezzel az egy szóval hiánytalanul össze is foglalhatjuk. Most pedig mindez hazánk ezeréves múltjának egyik legismertebb és legdicsőbb dátuma miatt különösen is aktuális.

A Szent Teréz-kápolna boldog jelene

A környék egyik legszebb látványossága

Debreceniek (is) gyakran járnak Tokaj környékén. Vagy átutazóban teszik vagy kirándulnak a környéken és nem kevesen akadnak, akiknek hétvégi házuk van a Zemplénben. Bizonyára számtalanszor látták már, talán fel is mentek ahhoz a kis fehér épülethez, amely a 38-as főközlekedési út feletti halmon ékeskedik.

Meseház - Schéner Mihály tapintható közelségben

Schéner Mihály önportréja a Mesekeltető asztal közepén

„Így nyargalunk mi már immár 15 éve a Meseházban, nyomot hagyván arról, hogy vagyunk, voltunk, remélve, hogy az eljövendő korokban is maradhatunk - általuk." írta Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész 2003-ban.

Finálé: a tudatipar kegyetlen, megvalósult disztópiája

Ráckevei Anna és Herczeg Tamás hiteles alakítással erősítették a keserű mondanivaló  Fotó: Máthé András

Színdarab? Aligha. Ez maga a letisztult, tökéletes valóság, a média, a tudatipar kellemetlen, kínos és fojtó mechanizmusa, amely akaratlanul is beszippantja a naiv fogyasztót. Pass Andrea Finálé című színdarabja leplezetlenül világított rá a Csokonai Fórumban tartott premieren: a közösségi és tömegmédia lehetetlenül keretezi életünket, menekülni pedig már csak egyfelé lehet – a halálba.

Kincsek a múltból – a műgyűjtés mámora

Elek Szilveszter gyakran Debrecenben is megfordul

A műgyűjtésnek Magyarországon is nagy hagyományai vannak, a Szépművészeti Múzeum gyakorlatilag létre se jöhetett volna, ha nem lett volna az Eszterházy család, amely igen jelentős magángyűjteménnyel rendelkezett. Ebből és más főúri gyűjteményekből alakult ki a Szépművészeti Múzeum intézménye.

„Mindig képes volt jókedvet teremteni” – Dunai Tamásra emlékezve

Dunai Tamás és Cserhalmi György a Végtelenben kettő című filmben  Fotó: Kerekes Balázs

Február 22-én, váratlanul, 74. életévében elhunyt a magyar színművészet meghatározó és ikonikus alakja, Dunai Tamás. Halálhíre az egész magyar művésztársadalmat és színház- és filmkedvelő közönséget mélyen megrázta. Pinczés Dávid filmrendező segítségével emlékezünk a feledhetetlen művészre.

Mohácstól Debrecenig: Busójárás az egyetemen

Látványosak és hangosak voltak  Fotó: Nádasi Norman

Immár nem csupán Mohácsot tekinthetjük a klasszikus télűző Busójárás otthonának. A baranyai város, bár világszerte közismert, hogy az alakoskodás alfája és omegája, február 22-én azonban egy kicsit a Debreceni Egyetemre költözött a nemzetközileg is elismert, egyébként Hungarikum rendezvény.

Színész, vőfély, ceremóniamester, családapa

Molnár Ervin, a sokoldalú fiatal

Molnár Ervin, a veszprémi Pannon Várszínház színésze sosem unatkozik, mindig valami újdonságon töri a fejét. A debreceni színházszeretők három éve a Pál utcai fiúkban láthatták a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.

A lélek kálváriája

A halál örök kérdés marad az emberek számára

Megrendülten állok, az egybegyűltek komoran csendesen várakoznak, csak néhány halk suttogás hallatszik innen, onnan.

A nyelv titokzatos ereje

Borbély Szilárd 2014. február 19-én hunyt el

Élet és halál szétválaszthatatlan egység, ám az ember mintegy önvédelmező mechanizmusként hajlamos a halál gondolatát tudatalattijába száműzni egészen addig, amíg az onnan erőszakkal a felszínre nem tör. Borbély Szilárd életművének fontos alappillére a halál gondolati kivetülése az életre.

Oldalak