Művelődés

A lelki stabilitás szeretettel építhető

Hajdu Imelda  Fotó: Máthé András és Forgács Bea (fekete-fehér portré)

Hajdu Imelda átlagos csíkszeredai gyermek volt, akit az útja a színház felé irányított. Bátor lépés indította el az ösvényen, azonban a színházi pódiumig hosszú út vezetett. Már negyedik éve tagja a debreceni Csokonai Színház társulatának. A fiatal művésznő mesélt a kezdeti lépésektől, az általa bejárt útról - fiatalságából adódó a tegeződő forma.

Tudásnak szentelt napok

A használt könyvek is kelendőek  Fotó: Méliusz Juhász Péter Könyvtár Facebook

E sorok megírása közben is éppen zajlik az Ünnepi Könyvhét. A debreceni Csapó utcán sorakozó könyvárusok kínálatában a szépirodalomtól egészen a különböző szakirodalmi alkotásokon át számos különböző irodalmi kötetet, kiadványt lehet megvásárolni.

Sokat gondolkodtam…

Haumann Péter sokat szinkronizált is

Elment. A Nemzet Színésze, aki nevettetett, gondolkodtatott, szívfacsaróan meghatott. Nem tudni egyelőre, ki veszi majd át a helyét a legnagyobbak közt, de annyi biztos, magasra tette a mércét, és az ő helyébe lépni a 12 legjobb közt, Istentől kapott megbízatás.

Hollywoodban és Debrecenben is a színház a szívügye

Czingula János

Az Amerikából hazalátogató magyar vállalkozó, Hollywood sikeres filmszínésze felkarolta Pinczés István színjátszó egyesületének előadását, az Emlékárust, amely 2021-ben Monacóban, a nemzetközi színjátszó-találkozón különdíjat kapott.

Monacói siker Debrecenben: Az emlékárus

Jelenet az előadásból

A Freedom Közösségi Házban „lakó” és évek óta ott próbáló-dolgozó Debreceni Színjátszó Stúdió egy különlegesen szép, zenés, japán színművet ad elő június 3-án, pénteken 18 órától - ezúttal a VOKE Egyetértés Művelődési Központban (Debrecen, Faraktár u. 67.)

Az előadás 2021-ben Monacóban különdíjat érdemelt ki!

„ami szép, az mégis megmarad” - Boda István, a költőmatuzsálem

Boda István, Erdélyi Márta versmondó, Erdei Sándor újságíró 2022. május 2-án a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárban  Fotó: Báthory Zoltán

Boda István, a Hajdú-bihari Napló nyugalmazott főszerkesztő-helyettese 1928-ban született Kisvárdán. A 94. életévét éli ma, sokan ismerik és becsülik őt, szeretik az írásait, Északkelet-Magyarország jeles lírikusa. Több településen (Debrecen, Püspökladány, Nyíracsád, Nyíregyháza, Kisvárda) emlékeztek meg írásművészetéről a 90. születésnapja alkalmából.

Tehetséggondozás: utazás az utolsó milliméterek felé

A díjazottak és a kuratórium tagjai

A Gulyás György Liszt Ferenc-díjas, Kiváló- és Érdemes Művész szellemi örökségének ápolására létrehozott alapítvány először díjazott olyan fiatal tehetségeket, akik orvostudományi kutatásban, illetve zenei pályán kiemelkedő teljesítményük alapján arra érdemesnek bizonyultak. Célokról, múltról és zeneiségről beszélgettem Tóth Józseffel (kis képünkön), a Gulyás György Alapítvány elnökével.

Az ezerarcú színésznő

Mészáros Ibolya  Fotók: Köő Adrien és Máthé András (előadás fotók)

Mészáros Ibolya énekesnőnek készült, csak középiskolásként kezdte el érdekelni a színi pálya. A zene iránti szeretete továbbra is megmaradt, prózai szerepei mellett két musicalben is láthattuk őt a Csokonai Színház színpadán. Tanít az Ady Endre Gimnáziumban, és a drámaírás is foglalkoztatja. Debreceni kötődéséről, az általa bejárt útról és a színház világáról beszélgettünk a fiatal művésznővel – életkorából és közvetlenségéből adódik a tegező forma.

Nem felejtünk, összetartoz(t)unk!

Látványos és megrázó vándorkiállítás

A Trianon100 – Összetartoztunk, Összetartozunk című vagonkiállítás május 5-ig tekinthető meg a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterének parkolójában. A tárlat, középpontjában a magyarság egyik fő jelképével, a Szent Koronával egyszerre emlékeztet a megrendítő 1920-as diktátumra, és kínál szemléletes képcsarnokot az emlékezőknek.

„Ezt nem lehet megúszni” – beszélgetés Ákossal

Ákos a könyve debreceni bemutatóján  Fotó: Facebook

„A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás” (Márai Sándor)

Oldalak