Kultúra

A futó nő és a biciklis

Eliramlik a remény

A november a csúnyábbik oldalát mutatja. Este minden nyirkos. Tócsákban ázó levelek erjedt szaga terjeng. Szmogon keresztül kiflihold erőlködik. Igyekezet reménytelen, ezernyi kémény ontja mérgező, holdat fedő füstjét. Autók, buszok hangja is (zaj)szennyezi a levegőt. Dugókban okádják a benzingőzt. Élhetetlen város.

Átváltozás I – III. - féreg variációk

Illusztráció Kaffka művéhez

A két novellát mintha ugyanaz írta volna. Pedig nem. Franz Kafka: Átváltozás c. alkotását 1912-ben alkotta. Örkény Istvánt ihlette a cseh-osztrák író témája és mintegy folytatásként vetette papírra A visszaváltozás c. munkáját. Keletkezése ideje ismeretlen, irodalomtörténészek az ötvenes évek végére teszik…

Post Mortem: kísérteties történelem

Klem Viktor és Hais Fruzsina

A járványhelyzet miatt többhónapos csúszással, de végre mozikba került az esztendő egyik nagy várományos alkotása, a Bergendy Péter rendezte Post Mortem. A misztikus, szupernaturális thriller számos kellemetlen történelmi kérdést feszeget, de természetfeletti cselekményével legalább annyit ébreszt is a nézőben.

Egyház a zenében, zene az egyházban

A zene Isten ajándéka, ami megvidámítja az ember lelkét – mondta Luther Márton

„Egyéb dolgok között, amivel az embert megörvendeztetik, gyönyörűséggel látják el, legelső vagy legalábbis a leghasznosabb a zene” (Kálvin János)

A lábdobogás

A felvétel csupán illusztráció

Végre koncert. Háromszoros hurrá! A sztár ugyan nem a szívem csücske, de most ez legyen a legnagyobb baj. A pandémia után mindegy. Fő az érzet: szabadság, zene.

Mindennapi csatáink: kerülöd, vagy kezeled?

Loncsák Noémi társadalomkutató, konfliktuskezelési tréner

Manapság nagyon sok forrás áll rendelkezésünkre, hogy önismeretünk és érzelmi intelligenciánk fejlődjön, de vajon mennyire tudjuk alkalmazni ezt egy feszült helyzetben?

Hitvallása: a zenéléssel segíteni

Szövegeivel pozitivitást szeretne adni a közönségnek

Nehéz körülhatárolni, mit jelent az alternatív. Számos különböző irodalmi irányvonal, könnyebb, líraibb és ellenkezőleg, kemény, metál zenei vonulat tekinthető a mainstream-poptól jelentősen eltérő, e különleges stílusok egyikének. Nagy Szilárd, a Debreceni Egyetem hallgatója, a mindössze 20 esztendős gitáros, dalszerző a magyar alternatív zene egyik nagy ígérete.

A mozi „röviden”

Énekes András Előd és Pollák Veronika különdíjat ad át  Fotó: DESZínház

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg Debrecenben a Malter Filmfesztivált, a rövidfilmek ünnepét. Az október 15-16-án zajlott filmmustra díjátadóját szombat este ezúttal az I. MUST Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozó keretein belül tartották.

A képzelet tárlata

Gyakran az alkotó szándéka a gondolatok, érzelmek szabad megmozgatása

Nonfiguratív alkotások, a fantázia művei, a határtalan alkotásvágy kiállítása tekinthető meg a MODEM-ben január 30-ig. Páratlan és exkluzív tárlat, amelyet a képzelet és a legyőzhetetlen teremtő erő ihletett, most pedig Debrecenben vált eggyé, s mutatkozott meg a nagyközönségnek.

Olvass és álmodj!

A rendszeresen olvasó gyerekek az iskolában jobban teljesítenek nem olvasó társaiknál

Nem tudom, ki hogy van vele, de én szeretek olvasni. A könyvekben mindig valamilyen lehetőség van.

Oldalak