Kultúra

Made in Debrecen – még lehet jelentkezni

Jelentkezési határidő: december 18.

Amikor 2022 márciusában pécsi mintára a cívisvárosban is elindult a Made in Debrecen Fesztivál, talán a főszervezők sem gondolták, hogy két évvel később, már-már hagyományként a város legnagyobb könnyűzenei tavaszi eseménye lesz. Vagyis még annál is több. A fesztiválszezon egynapos, nagyszabású előfutára.

Kitüntetett egyetem

Novák Katalin köztársasági elnök és Arnóczki Tímea  Fotó: DE

A Debreceni Egyetem méltán öregbíti a cívisváros nevét az országban, valamint Magyarország nevét nemzetközi viszonylatban. A cívisváros felsőoktatásában zajló képzés, illetve kulturális és sportélet hosszú esztendőkre megalapozott minősége és színvonala számos díjat is érdemelt a közelmúltban.

Trap, rock, BASE Gang

Elektromos gitárral bővültek

A BASE Gang rendhagyó fellépésére gyűltek össze a rajongók a Batthyány utcai DESZ24 pincébe, a Debreceni Egyetem DESzínházának kultúrtermébe. Az újhullámos trapalakulat ezúttal elektromos gitárral megbolondítva robbantotta legnagyobb slágereit.

Advent a cívisvárosban

Megszokott hangulatban  Fotó: Debreceni Advent

Kigyúltak a várakozás fényei, s ég az első adventi gyertya. A cívisvárosban elkezdődött az ország egyik legnagyobb, leghangulatosabb, legmeghittebb adventi forgataga a város főterén, valamint a Piac utcán és a Dósa nádor téren.

Mozizással segíthetsz!

Beteg gyermekeket lehet segíteni

A Debreceni Egyetem négy karának hallgatói önkormányzata az idei esztendőben is megrendezi a hagyományos, ünnepek előtti jótékonysági mozit az Apollóban. A november 28-i eseményből befolyt összeget a szervezők a Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány részére ajánlják fel.

Verzió – mozgókép a társadalomról

Jelenet a Fanni kertje című alkotásból  Fotó: Verzió

Immár huszadik alkalommal rendezték meg idén Budapesten a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. Mindennek kísérőprogramjaként a cívisvárosban is láthatók voltak november 21. és 25. között a fesztivál kiemelt alkotásai.

Tóth Árpád, költője merengő harmóniának

A nagyerdei emlékmű, amelyet a rongálók miatt újra kellett alkotni  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Tóth Árpád számára Debrecen jelentette az origót, az örök kiindulópontot, amihez mindig vissza lehetett térni, magához ölelte, ha szárnyaszegett madárként, betegen tért haza távolba szakadt fia. Vonzás és taszítás: ez a két erő határozta meg kapcsolatát szülővárosával.

A DExpón még az almák is „zenéltek”

Hatalmas az érdeklődés évről-évre  Fotó: Debreceni Egyetem

Újfent hömpölygő tömeg részvételével rendezték meg november 22-23-án az ország legnagyobb egyetemi beiskolázási rendezvényét, a DExpót. Többezer középiskolás látogatott el a Főépületbe, illetve számos egyetemi campusra, hogy megismerkedjen a Debreceni Egyetem életével.

Nincs karácsony Kevin... és debreceni könyvárverés nélkül!

Következik a 26-ik árverés

Lassan, de biztosan közeledünk tél felé. Közelebb érezzük az adventet is napról napra. És ha karácsonyt neszeljük, akkor a debreceniekben nem csak a Reszkessetek betörők! című film emléke kelt ismerősen-kellemes érzést, hanem a Crystal Antikvárium és Aukciósház könyvárverése is.

iDE érdemes jönni

A rendezvény csalogatója

A Debreceni Egyetem ezúttal november 22-23-án rendezi az ország legnagyobb, idén 18 esztendős felsőoktatási nyílt napját, nyilvános egyetemi rendezvényét, a DExpo-t, amelyre ezúttal is várják a leendő hallgatótársakat.

Oldalak