Közbiztonság

Szatyros „harcos”

A kép csak illusztráció  Fotó: BBC

Ékes fővárosunk, Budapest messze földön híres természeti és épített értékeiről, sajnos azonban a város sokszínűsége az utcák árnyoldalában is megmutatkozik. Nincs ez másképp hazánk második legnagyobb városával, Debrecennel sem, ha furcsa, már-már hírhedt arc(ok)ról van szó.

Koldusmaffia a Fényesudvarban

Egykor szebb jövőt remélt lakótelep

Néhány éve Szegedem történt. Valószínűleg nem egyedi és megismételhetetlen, hanem egy folyamat két epizódja. Akár más városban is láthattam volna, mint az írás későbbi részéből ez ki is derül.

Nagy üzlet a csempészett cigaretta

A legváltozatosabb trükkökkel próbálkoznak

Tiszabecset Tiszaújlaktól a Tisza választja el, meg egy országhatár. A határ gyalogosan is átjárható. Évekkel ezelőtt egy tiszaújlaki tanár gondolt egyet.

Nekik a kérés nem szégyen…

Sok helyen átvették az uralmat a békés debreceni lakosok kárára

Miről ismerszik meg hazánk Őrvárosa, otthonunk, Debrecen? Csaknem fél évezredes történelméről, gasztronómiájáról, a Virágkarneválról, a Nagytemplomról, Nagyerdőről, az irodalomról és kulturális örökségéről. Egyet pedig ezidáig elfelejtettünk megemlíteni. Arról a tömeges sorstragédiáról, amit úgy hívunk, hajléktalanság, koldussors.

Morognak a lakók

A kétszeres áldozat

Gyakran mondjuk bizonyos emberi cselekvésre, hogy „ajtóstól ront a házba”. Jelentése szerint valaki megfelelő bevezetés, előkészítés nélkül tesz valamit. A szólás arra utal, hogy valaki sietségében nem törődik még az ajtó kinyitásával sem (azaz felkészítse a másikat arra, amit tenni vagy mondani fog), ehelyett durván betöri, és vele együtt megy be. Hiszik, nem hiszik, akadnak, akik szó szerint ezt teszik.

Vigyázat! Lehalásztak

Az adathalászok által küldött üzenet

Arra ébredtem a minap, hogy pittyeg a telefonom. Lehetett úgy hajnali négy óra, amikor sms érkezését jelezte okosan. Görnyedve, átkozódva nyúltam a készülék után.

Koldusmaffia itt is, ott is

Sokan nem önszántukból teszik

Nem is olyan régen, Szegedet lepték el a koldusok. A pályaudvaron, buszállomáson, a Kárász utcán és még sok más helyen hemzsegtek a kéregetők. Volt hátrakötött lábú, a csonkoltság látszatát keltő, rongyokba bugyolált csecsemőjét ringató, sanyarú sorát elsíró egyaránt. Mindent kitaláltak, csakhogy a jóérzésűek pénztárcái megnyíljanak.

Szanaszét heverő hajléktalanok

Egy a sok közül

Amikor hazaértem, a ház oldalánál mentő várakozott. Személyzete a szeméttárolónál ácsorgott. Mindannyian bosszúsan csóválták fejüket. Lábán megállni alig képes hajléktalan magyarázkodott.

Ovis lopi - felnőtt felbujtóval

Még nem mindig tudhatják, mi a helyes és helytelen

E rövid bűnügyi tudósításban mosolygásra késztető, ám valójában komoly, megtörtént esetről olvashatnak.

Marika néni bosszúsága

Autórongálók az éjszakában

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti, szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján elégedett mosollyal dicsekedett. Szerinte Magyarország biztonságos ország.

Oldalak