Közlekedés

Bicajos frászhelyek

Rövid, de biztonságos, és a fáradékony bringásoknak kimondottan jó

Földrajzilag és gondolatilag is messziről kezdem. Anno Fertőrákosról kerekeztünk át a sógorokhoz, Rusztra. Egy tüneményes kisváros, a Világörökség része.

Debreceni aszfaltkaland

Az eredeti javításnál eleve "visszagyártották" a süllyedést

A cívisvárosban nem nehéz olyan utcát találni, amelynek útburkolatába, annak minőségébe ne lehetne belekötni. Az azonban egyenesen regénybeillő, hogy évek óta roskadozó belvárosi kis utcák már-már életveszélyes helyzeteket szülnek. Akár egy Rejtő-regény címe is lehetne: Taxis a bokorban.

A MÁV komoly bajban

Fradi-mozdony: meddig húzza?

Cikkem írásakor is éppen kimarad egy Tokaj IC. Mozdonya Debrecenben adta meg magát. Járműhiba miatt Szentes-Szolnok közt vonatpótló busz. Az IC Nagykanizsa felé 33 percet késik… és így tovább.

Ki vezet majd?

Az új buszokkal nincs probléma

A villamosvonalakat éppen renoválják, ennek okán pedig a villamosított tömegközlekedést is autóbuszok pótolják. Mindezzel pedig jelentősen megnehezítve a debreceni közösségi transzportot, hiszen a buszok menetrendje közúton is igen nehézkesen működik.

Villamosok új vágányon

Halkabban és gyorsabban fognak gurulni

Hosszú hónapok, évek várakozásai után végre elkezdték felújítani a debreceni villamosvonalak vágányait. Először az 1-es vonalon javítják a borzasztó állapotú síneket, majd a 2-es vonal karbantartási ideje is eljön.

A buszsofőr ujja

Mindennapos látvány

Senki nem várja el, hogy a magyar buszvezetők megdöbbentően műveltek legyenek, hogy kultúrfáklyaként világítsanak a sötét aszfaltcsíkok fölött, de talán arra sem számít senki, ami ma történt Debrecen egyik legforgalmasabb közlekedési pontján, a Faraktár utcán, a Verestemplom szomszédságában.

Egy debreceni kerékpáros mindennapos megpróbáltatásai

Kishegyesi út, járda és kerékpárút

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a sportolás mellett a mindennapi közlekedéshez is egyre többen ragadnak kerékpárt. Ennek az okai természetesen egyénenként változnak.

A debreceni tömegközlekedés (hiánya)

Gyakran a sínek állapota lassítja a közlekedést

Elkezdődött az egyetem, beindult a suli, reggelente visszatért a tanév idején szokásos káosz. A tömegközlekedés azonban városunkban nem csupán a tanév miatt tud kellemetlen meglepetésekkel felbosszantani, valami ugyanis általában nincs rendben a közlekedési rendszerrel.

Magyar utakon, a debreceni utcákon

Itt jussán át nyugodtan egy sietős teherautó...

A belvárosi Verestemplom mögötti kis utcák napok óta le vannak zárva. Az okát már-már tudni vélik az arra lakók, de látszata nem sok van az elkezdett építési, útszerkezet-átalakítási munkálatoknak. Az egész jelenségnek amolyan jellegzetes, szürreálisan magyar hangulata van.

Veszélyek úton és járdán

A lagnagyobb figyelmet a kerékpárások igénylik  Fotók: Gyöngyösi Erika

A városban közlekedve magamon tapasztalom, hogy engem sem hagy közömbösen a forgalomban való haladás, én sem vagyok kivétel, már ami a közlekedési helyzetekre való hol kisebb, hol nagyobb fokú érzelmi megnyilvánulást illeti.

Oldalak