Egyetemi könnyűzene, a könnyűzene egyeteme

Február 15-ig még lehet jelentkezni

Hazánkban gyakorlatilag hónapról-hónapra rohamos változásokon, fejlődésen megy keresztül a töretlenül népszerű és folyamatosan növekvő tendenciát mutató könnyűzenei élet. Ennek egyik előmozgató rugójaként pedig a Debreceni Egyetem újból színre lép szeptembertől a nemzetközi régióban egyedülálló könnyűzenei képzésével.

Egészen 2016-ig nyúlik vissza az a minitörténelem, amelynek kezdetén a DE „agyában” megszületett a gondolat, hogy szükség lenne egy hiánypótló kezdeményezésre, amelynek elsődleges céljaként létrejöjjön az egyetem egyedülálló könnyűzenei infrastruktúrája. Egy évvel később már meg is született az a könnyűzenei campus a Füredi úton, ahol az intézmény Könnyűzenei Intézete kimagasló minőségű eszközparkkal, technikával, fejlesztési, oktatási, tanulási és gyakorlási lehetőségekkel várja a 2023-ban jelentős túljelentkezést mutató jelenlegi és leendő hallgatókat. Azokat a tehetségeket, akik aztán diplomásként – vagy akár már előtte – például a Campus Fesztivál színpadán is megmutathatják a közönségnek egyedülálló zenei talentumaikat. Mindennek gyakorlati megvalósítására 2022-ig kellett várni, amikor államtitkári és legfelsőbb egyetemi vezetői szinten jelentették be a könnyűzenei szak indulását, ennek örömére pedig a Kassai úti campuson Karácsony János, Charlie, Szirota Jennifer és az egyetemi könnyűzenei képzésben is oktató Wolf Kati is fellépett. Azóta pedig ez a szak, valamint képzési terület rendkívüli népszerűséget produkál a komolyzenei, zeneművészeti téren egyébként is úttörő egyetemen – élen a Zeneművészeti Karral.

Bár már korábban felvehetőek voltak könnyűzenei szcénához közvetlenül kötődő szabadon választható tárgyak, illetve rendszeresen tekinthettünk meg könnyűzenei előadásokat akár padból, akár nézőtérről, immár a zenei irány önálló szakkal is rendelkezik. Ez hazánkban, illetve Európa e régiójában is egyedülálló, ugyanakkor hiánypótló kezdeményezés és lehetőség.

A DE Könnyűzenei Intézete, valamint a Zeneművészeti Kar tehát az idei esztendő szeptemberében is várja a jövő előadóművész-csillagait a cívisvárosi intézmény egyedülálló zenei képzéseire – az énektől a legkülönlegesebb hangszerekig.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.