Újra szól a cívisváros

Water signs a színpadon  Fotó: Made in Debrecen

Tavasz. Ébred a természet, ébred az ország, a kultúra, a közélet. Élettel telnek meg a terek, teraszok, felcsendül a kellemes zsivaj, a zeneszó. Debrecenben pedig ez egészen egyedülálló módon történik.

A terek, az utcák, a délutánok, az esték új életet öltenek magukra. Az éttermek, kocsmák teraszai állnak, az utakon tekintélyesen felbőgnek a motorok, a stadionba tűző naptól még vörösebben izzik a piros-fehér Vasutas, Debrecenben zeneszóra indul az élet.

Immár egy éve, hogy a cívislét tavaszi-nyári felülmúlhatatlan eufóriájának különleges, üde színfolt adja meg a kezdőlökést. A Made in Debrecen Fesztivál ugyanis jól ismert és egyszerre új dallamokkal tölti meg egy napra az egész belvárost, mintegy rajtzászlót intve annak a morajnak, ami őszig szüntelen betölti a város szegleteit a Piac utcától a Nagyerdőig. Március 25-én már reggeltől, összesen kilenc helyszínen szól majd a zene. Bár a kezdeményezés a Mecsekből, egészen pontosan Pécsről indult, a debreceni könnyűzenei élet is bizonyítja: a vidéki kultúra akár nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét. Az Ifiháztól a Roncsbárig, a Régi Csibészektől a Víztoronyig, csaknem 13 órán át találkozhatunk a legismertebb, egykori klasszikus együttesekkel, a legújabb feltörekvő tehetségekkel. És mindehhez már csak néhányat kell aludni.

El ne felejtsük, hogy mindez ingyen, hiszen ez a rendezvény is bizonyítja, a kultúra mindenkinek jár, hogy egy-egy együttest a maga húszperces koncertjén az egész város megismerjen, esetleg újrahallgasson. Természetesen korosztálytól, műfajtól függetlenül, hiszen a gyerekektől a legidősebbekig valamennyien megtalálhatjuk a kedvünkre valót, legyen szó a Debrecenben igen közismert LUX együttesről, az egészen alternatív zenét produkáló Lyuhász Lyácint BT-ről, vagy épp a feltörekvő, egyre népszerűbb BASE Gangről. A cívisváros kulturális élete alapvetően is egyedülálló, hiszen tavasztól őszig a szabadtéri programok kavalkádjával találkozhatunk, no, meg persze az olyan rendszeres, a napsütéses meleg délutánokon átélt katartikus eseményekkel mint egy Loki meccs a Nagyerdőn. Felvenni a kedvenc pólónkat, a kabátot elfelejteni, nekivágni a városnak és estig együtt élni, együtt lélegezni Debrecennel, a barátokkal, a társakkal olyan élmény, amelynek a város környezete talán a világon egyedülálló hangulatot ad.

A Made in Debrecen Fesztivál napközbeni koncertjei, illetve az este 10 órakor kezdődő Víztorony-afterpartyja pedig bőven méltó és nívós indítórugója ennek az atmoszférának. Ezúttal a többórás zenei kínálat után Audrey, Lina, The Magic Track és a Debrecen ’N’ Bass adja meg az igazi „madein” after alaphangját. A teljes kínálat pedig megtalálható a rendezvény közösségi média felületein, illetve a Csapó utcán kihelyezett plakátokon.

Egy napon, egy szombaton át csak a zene, Debrecen és semmi más. Hiszen mindannyian tudjuk, „…a zene az kell, hogy ne vesszünk el…”.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.