Díszkötésű „vándorbiblia” Debrecenből

A díszes Biblia egyik oldala

Debrecen (MTI) - A debreceni Alföldi Nyomdában elkészült az az egyedi kötésű biblia, amely 2017. január elsején vándorútra kel, és az év végéig eljut a Tiszántúli Református Egyházkerület valamennyi, összesen 414 gyülekezetébe - jelentette be a nyomdában rendezett átadási ünnepségen Fekete Károly tiszántúli református püspök hétfőn.

A reformáció 500. évfordulójára egy példányban készült szentírásból először az újévi istentiszteleten olvasnak fel a debreceni Nagytemplomban, majd Záhonytól Szegedig minden tiszántúli református gyülekezetben továbbolvassák az Ószövetséget és az Újszövetséget is magába foglaló szentírást. A felolvasás 2017. december 31-én, a debreceni Református Nagytemplomban ér véget, majd a különleges biblia a református kollégium nagykönyvtárába kerül - tájékoztatott Fekete Károly.

„Kézből kézbe és gyülekezetről gyülekezetre jár majd a díszkötéses Szentírás, amelyet vinni és fogadni kell, amelyre vigyázni és figyelni kell, amelyet érdemes felnyitni és elolvasni belőle az aznapra kijelölt verseket” - mondta a püspök, jelezve, hogy az első felolvasás után ő maga viszi át a bibliát a debreceni Nagytemplomból a helyi református Kistemplomba.

Az egyedi megjelenésű biblia megjelentetése méltó vállalkozás a reformáció 500. évfordulójára, az ige olvasása megtartó erő - tette hozzá Fekete Károly utalva az 1567. évi Helvét Hitvallásra, miszerint a reformáció népének teljes Szentírásra van szüksége. Ezért került a vaskos díszkiadásba az Ószövetség és az Újszövetség Legújabb protestáns fordítása.

Az egyetlen példányban megjelent díszkötésű „vándorbibliát” a Kálvin Kiadó gondozásában a debreceni Alföldi Nyomdában készítették el, a súlya csaknem négy kilogrammot, és 1400 oldal.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.