Mi lesz veled fehér akác?

A méztermelés alakulása

Kukorica, paradicsom, burgonya és a fehér akác - csak néhány növény azok közül, amelyek valamilyen módon hazánkba kerültek. Mind hasznos növénnyé vált.

Mi lesz veled fehér akác? Jogosan kérdezhetjük, mivel egy ideje rendszeresen  hallhatunk hírt arról, miszerint az Európai Unió tiltó listára akarja tenni. Még márciusban, a megjelent hírek előtt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) egy felhívást tett közzé az egyesület hivatalos oldalán, ahol a tagok, illetve tizenhárom más szakmai szervezet aláírásával létrehozták az Akác Koalíciót. A kezdeményezés célja, hogy a magyar akácerdőket, erdőgazdálkodókat és mind emellett azt a 20 ezer 410 hazai méhészt, illetve a 1 millió 66 ezer méhcsaládot megvédjék az egyre szaporodó támadásokkal és korlátozásokkal szemben. Továbbá az egyesület kezdeményezi a fehér akác és az akácméz hungarikummá nyilvánítását.

Az akác több szempontból is hasznos. A virágából nyert méz a legfinomabb mézfajta. Az akácosokkal borított területeken a dámszarvas állomány kiemelkedő minőségű (KEFAG Zrt., vagy akár a Nyírerdő Zrt. gúthi erdészet területén).

Tudnunk kell a fehér akácról, hogy a 19. században telepítették be a homok megkötésére. Az országban Hajdú-Bihar megye az egyik, ahol az akácnak 100 százalékos a jelenléte. Jól tűri a homokos talajt, gyorsan növekszik, viszont a növekedése 25 év után lelassul és 25-40 éves korukban kitermelik azokat.

Ha tiltó listára kerül a fehér akác (mint egyetlen minőségi méz alapanyag), új alapanyagok után kell nézni, ami lehet például a hárs. A hárs virágából szintén jó minőségű mézet lehet előállítani, így akár az akác vetélytársa is lehet, ráadásul a hárs őshonos fafajta. A selyemfű (vaddohány) méz, napraforgóméz, repceméz, dióméz, vegyes virágméz és a lépesméz (ez volt az első emberi fogyasztású méhészeti termék) is kiváló, és hazánkban is előállított termék.

A fehér akác nemcsak a méz szempontjából értékes behurcolt fajunk, hanem a kitermelés útján nagy mennyiségű tüzelőt is nyerhetünk belőle.

De a kérdés mégis nyitott marad: mi lesz veled fehér akác?

Somogyi Eszter