Álom és valóság

Sokan még a kérelemig sem jutnak el

Az ember a kérdőív fölé hajol. Első kérdés: neve? - Én vagyok a Kárpátok bikája. Lányoknak bikuci, gyerekeknek bikácska.

Nem kecske! Kácska! Én vagyok a Kárpát-medence géniusza. A Teremtő. Ától zéig az élet alfája és omegája. Nélkülem nem mozog a Föld, a Nap nem ad árnyékot. Intésemre folyik a víz. Uralom a vidéket. Hangomat a szent bércek verik vissza. Meghallják, a barlangba bújók is. Én adom az értelmet. Kegyet gyakorlok. Benne vagyok minden imában. Hozzám fohászkodnak a nélkülözők. Gyógyírt adok a betegeknek, büntetést a tetteseknek. Tőlem függ a világ. Nem fújhat a szél, ha nem adok rá engedélyt. Nem eshet az eső, ha én nem akarom. Ha mérges vagyok, akkor dörgedelmes. Ha kedves, simogató. Ha kedvem tartja, megállítom az időt, Föld lakói arcára fagyasztom a nevetést. Lekapcsolom a csillagokat, elzavarom a Holdat, mert a sötétség királya is vagyok, s mint ilyen, gonosz. Velejéig gonosz és aljas. Mert csak az jó, ami nekem jó. Az ördög is csak engedélyemmel árthat. Ura vagyok a Mennynek, a Földnek, az Alvilágnak, mindennek. Rajtam kívül csak a semmi létezhet – révedezett, aztán beírta a rovatba:

- Kovács Csaba.

- Én vagyok Kárpát-medence Csabikája – fűzte tovább gondolatait. - Feleségem a Lujza. Szappan utca 111/G-ben huszonnyolc négyzetméteres manzárdban lakunk. Közmunkálkodom. Feleségem rokkantnyugdíjas. Kettőnk bevétele nem haladja meg a százezret. Tengődünk. Vegetálunk. A jövőnk reménytelen. Gyerekeink elhagytak. Az óceán túloldalán élik világukat. Azt sem kérdezik: hogy vagytok? Mi rosszat tettünk, hogy idáig jutottunk? Csak a gondolat szabad. Menekülök a valóság elől. Álomvilágban szép az élet. Minden rózsaszín gyönyörű, felemelő, magasztos. Csak jóemberek vannak. Útlevelet hogyan lehetne szerezni oda? Egyáltalán hol a boldogság földje? Térképen nem jelölik. Istenem, legalább egy csipetnyi örömet adj nekünk! Pénz sem kell, csak legyünk egy kicsit vidámabbak. Ne gyötörjenek napi megélhetési gondok. Kevéssel is beérjük. Ahol kedv van, ott öröm is. Ahol öröm, ott a szükség is elviselhetőbb.

A kérdőív következő kitöltendője: neme? Aztán anyja neve, születési dátuma, lakhelye, e-mail cím, telefonszám, háztartásban élők száma, bevételei… Mindez szociális segély kéréséhez.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.