Lukács Gábor: 60 év pácban

Lukács Gábor festménye (részlet)

60 év pácban címmel kiállítás nyílt a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében. A Tamus István festő,- és grafikusművész által összeállított tárlat március 11-ig ingyenesen megtekinthető.

Lukács Gábor 1979-ben az egri főiskolán szerzett rajztanári diplomát.  Debrecenhez abban a tekintetben kötődik, hogy az itteni egyetemen etnográfusként végzett. Munkásságát Káplár-díjjal, a Pszi tárlat nívódíjával ismerték el. Rendszeresen részt vesz a Tokajban, Hajdúnánáson, Hajdúböszörményben, Berettyóújfaluban, Nyíradonyban, Nádudvaron és Zsákán évenként megrendezett művésztelepeken és azok záró kiállításain. Alkotásainak legfontosabb anyaga a pác.

Az összeállításban egyszerre elevenedik meg a festő sokszínű, ötletgazdag és reális énje. Az előbbire példa az olaszországi utazások alatt ihletett képek, amelyek ízelítőt adnak Palermo, Velence és Toscana hangulatából, illetve a vallás iránti érdeklődését illusztráló művek, melyek egy eltűnt templom emlékeit idézik. A struktúralitást pedig a többszörösen megrajzolt háztetők, lépcsők, sokemeletes épületszerkezetek példázzák. Sok tekintetben érezhető pesszimizmus, amit lehet úgy is értelmezni, hogy az élet valóságát ragadja meg – kiemelve a bábeli zűrzavart idéző képeket, ahol a lakótelepek ábrázolásában az emberek közötti káoszt jeleníti meg.

A tárlatot teljes mértékben tükrözi az alábbi mondat: „…bármilyen külső és belső körülmények között szabad szabadnak lenni. S ez a szellemi szabadság maga a teremtő fegyelem”.

Nádai Nikolett

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.