A helyzet változatlan – vagyis rossz

Mindennapos látvány

Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan c., 1929-ben írt regénye az I. világháború nyugati frontjának állóháborújáról ír, amikor francia földön négy éven keresztül alig változott az arcvonal.

Valami hasonló történik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Alföldi Igazgatósága környékén is. Mintha megállt volna az idő. A helyzet ugyanolyan rossz, mint tíz évvel ezelőtt, amikor felhúzták és átadták az adóhivatal épületeit. Annak idején a városi önkormányzat a környéken lakók megkérdezése nélkül döntött az adóhatóság új elhelyezéséről. A tervezés során is elfeledkeztek a Faraktár utca ezen fertályán élőkről, akik azóta az embertelenség következményeit egyre nehezebben tűrik. A környékbeli lakások értékének kétmilliós csökkenése pontos jelzése a kialakult állapotnak. Aki teheti, menekül.

Tíz éve megoldatlan a parkolás. Az adóhivatal mélygarázsában csak az ott dolgozók gépkocsijai állhatnak be. Sok dolgozó mégsem teszi, mert elég macerás be- és kimanőverezni. Az ügyfelek ott hagyják autóikat, ahol tudják. Parkolnak a környező utcákban, közlekedési táblával tiltott helyeken, parkoknak nevezett gaztengerben. Az ügyetlenebbül forgolódó autósok (több van belőlük, mint gondolnánk) rendszeresen nekitolatnak az ott élők járműveinek. Az okozott kár és bosszúság a legkevésbé érdekli őket. Sunyi módon pucolnak a helyszínről.

Az adóhivatal körüli utcák valamikor szervizutaknak épültek. Most azokon zajlik a forgalom a NAV-hoz és a Kossuth Gimnáziumhoz. Csúcsidőben autócsordák dübörögnek. Az utcákban 30 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben, de sokak számára ezt kötelező áthágni.

Az utcák állapota kritikán aluli. Kátyúsak, agyon foltozottak, padka nélküliek. A rossz aszfalton zörögnek a kocsik, erős a zajártalom, azzal együtt a por is. A várakozó autósok a földre, gyepre ürítik a verdáikban felgyülemlett szemetet. A IV. osztályúnak minősített parkok is inkább tűnnek bozótosoknak, mint gondozott belterületnek. A parkokba ne engedjék gyermekeiket, ne szervezzenek oda programokat! Tele vannak kullancsokkal. A lakók patkányt is láttak.

A környék mindenkori önkormányzati képviselői ígéretet tesznek az állapotok megszüntetésére, aztán a választások másnapjára következetesen el is felejtik. Egyedül a megboldogult Balla Irma mutatott be egy rendezési tervet. Vajon jelenleg melyik önkormányzati fiókban porosodik?

A lakóknak elegük van. Megoldást sürgetnek. Megoldás lenne a fenti terv megvalósítása, azaz újabb és kultúrált parkolóhelyek kialakítása, az utcák korszerűsítése, új aszfaltszőnyeggel borítása. A nagy forgalom miatt egyirányúsításra lenne szükség, mert két termetesebb kocsi már csak épphogy elfér egymás mellett. Szükségeltetne még az önkormányzat és az adóhivatal részéről egy kis jó szándék. Így talán lenne esély végre a panaszok orvoslására.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.