Mindig van jó alkalom, hogy előételeket tálaljunk. Ezért érdemes, ha van a tarsolyunkban néhány egyszerű recept, amit felhasználhatunk. Bármikor, amikor csak kicsit vagyunk éhesek, vagy vendégváróként esetleg ünnepi menük részeként.
Többnyire csak össze kell keverni az alapanyagokat. A mártogatóst ne keverjük össze az ételekkel együtt felszolgált szószokkal, amik hígabbak. Itt fontos a körítés, tálalás. Mindig gusztusos kis tálkában tegyük ki az asztalra, a csíkokra vágott sült vagy nyers zöldségek, húsféleségek, kifli-, bundás hagymakarikák, kekszek, (pita) kenyér vagy sajt rudacskák mellé. Nagyszerű és sokoldalúan felhasználható alapanyagok ilyenkor a tejföl, krémes sajtok, túró, majonéz. Mutatjuk a legegyszerűbbeket.
Juhtúrós
Hozzávalók: 125 g juhtúró, 200 g natúr sajtkrém (vagy vajkrém) – ízlés szerit, 200 g tejföl, só, bors, 2 gerezd fokhagyma. Egy tálba tesszük a tejfölt a sajtkrémmel vagy vajkrémmel, összekeverjük, majd belemorzsoljuk a túrót. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Krémes masszára keverjük. A tálban díszíthetjük metélőhagymával, paradicsommal, akár reszelt sajttal is a tetején.
Padlizsánkrém
Hozzávalók: 1-3 padlizsán, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, fél citrom leve, olívaolaj, esetleg egy lilahagyma. A padlizsánokat megszurkáljuk, forró sütőben sütőpapíron addig sütjük, míg fekete nem lesz a héja (kb. 200 fokon, 40 percig). Kicsit hagyjuk kihűlni. Kettévágjuk, kikaparjuk egy tálba a belsejét. Fakanállal(!), hogy ne érintkezzen sokáig fémmel, jól összetörjük, keverjük. Ízesítjük a finomra zúzott hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, citrom levével. Folyamatos kevergetés mellett locsolunk rá egy kis olíva olajat. Krémes állag az elérendő cél, míg a padlizsán teljesen szét nem esik. Tipp: kevés tejföllel vagy majonézzel is ízesíthető, lágyítható, pirospaprikával is fűszerezhető.
Krémsajtos joghurtos
Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma, egy kiskanál citromlé, 2 kanál aprított snidling, só, bors. Csak keverjük össze az alapanyagokat, és ízesítsük.
Fetasajtos
Hozzávalók: 3-4 dl natúr joghurt, 25 dkg fetasajt, 1 dl habtejszín, kevés citrom leve és reszelt héja is lehet, kevés só, bors, kapor. Csak össze kell dolgozni az alapanyagait botmixerrel. Érdemes kicsit pihentetni tálalás előtt.
Tejfölös sajtos
Hozzávalók: 1 kis doboz tejföl, 1 tubus krémsajt, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors. Az összetevőit krémesre keverjük, ízesítjük. Tegyük hűtőbe egy időre, hogy az ízek összeérjenek.
Babos
Hozzávalók: 1 doboz babkonzerv, 2-3 evőkanál zöldségleves, 1,5 dl natúr joghurt, só, bors, 1-2 kanál aprított snidling. Keverőpohárba töltjük a lecsöpögtetett babkonzervet, joghurtot, levest, és botmixerrel pürésítjük, majd ízesítjük.
D. B.
Új hozzászólás