Világháborús centenárium - Zarándoklat az Isonzo völgyében

 Budapest, 2014. augusztus 3., vasárnap (MTI) - Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából több nevezetes helyet is felkeresett az egykori olasz fronton a vasárnap befejeződött háromnapos nemzeti zarándoklatán Jakab István országgyűlési alelnök és 120 társa.

 

    A politikus az MTI-nek a katolikus tábori püspökség által szervezett program befejeztével telefonon elmondta, hogy az Isonzó folyó völgyét és a doberdói hadszínteret látván elszomorítónak tartotta, hogy az ott elesett százezer magyar katonának nincs saját emlékműve. Az első dolgai között lesz, amint hazatér, hogy kezdeményezze egy ilyen memento felállítását - mondta.

    A zarándokok a program során ellátogattak Fogliano és Redipuglia katonai temetőibe, az Isonzó folyó völgyébe Nova Goricánál (Görz), Doberdóba, "a világtörténelem leghosszabb és legvéresebb hegyi háborúja" helyszínére, Kobarid (Caporetto) I. világháborús múzeumába, és a Monte San Michelére, "Doberdo nagy hegyére" is. Püspöki szent mise volt több helyszínen, köztük a Visintini Magyar Kápolnánál, amelyet szabadságolt magyar katonák építettek 1917-1918-ban, de csak 2009-ben szenteltek föl.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.