Verekedés, támadás a menekülttábornál

Sokak kívánsága: viszontlátásra!

A debreceni, Sámsoni úti migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal a tábor melletti 471-es számú úton garázdálkodott hétfőn délután. Botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. A konfliktusban egy rendőr könnyebben megsérült, kővel dobták meg. A Díszpolgár munkatársa a helyszínen járt.

- Azonnal vissza kellene toloncolni őket, ahonnan jöttek – vélekedett az egyik közelben lakó, a 19-es busz végállomásának fordulójánál.

- Ez már a pofátlanság teteje – háborgott egy idősebb hölgy (nevét nem akarta elárulni) – Nem elég, hogy befogadjuk, etetjük, itatjuk őket, még nekik áll feljebb? Takarítsák el innen ezt a söpredéket! Nem kértük, hogy idejöjjenek.

- Én a szocikra szavaztam… - szólal meg egy középkorú férfi az idős nő mellett -, de most egyet értek Orbán Viktorral. Valamit tenni kell a menekültekkel, mert különben rövidesen nagy baj lesz.

- Gumibotozzák meg őket! – sipítozta az előbbi éltesebb korú néni. – Abból talán érteni fognak.

- Mit képzelnek magukról? – kapcsolódott a felháborodókhoz még egy néni. – Ez egy európai ország. Menjenek haza! Ott hőbörögjenek.

A buszforduló közelében, az útszélen egy hölgy ácsorgott Suzukija mellett. Az anyósülés oldalán a szélvédő betörve. Sírt és remegett. Egy rendőr próbálta nyugtatni.

Ma délután (június 29-én) a menekülttábor száz lakója a 471-es útra vonult és botokkal és kövekkel ütötték és dobálták meg az arra haladó autókat, de kapott belőle busz is. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. A randalírozó tömeg oszlatására könnygázt is bevetettek.

Este hét körül jártam a helyszínen. Helyiek több csoportban álldogáltak. A történtekről beszélgettek. Elmondták, sejtették, hogy idáig fajulnak a dolgok. A menekültek egész nap a környéken grasszálnak. Csoportosan inzultálják a nőket, kihívóan viselkednek a férfiakkal. A 471-es út mentén félelemben élnek. Remélték, hogy a városvezetés, valamint a körzet fideszes önkormányzati képviselője végre tesz valamit az áldatlan állapot megszüntetésére. Nem történt semmi, ezért fajulhattak az események az erőszakig. Szerintük egy ilyen menekülttábornak semmi keresnivalója a városban. Debrecen normális életét mérgezi a migránsok jelenléte, viselkedése. Valahova, messze a várostáblától kellene telepíteni az egészet. Hiányolják a rendvédelmi szervek kemény, határozott fellépését is. Ha a messziről jöttek csak az erő láttán hátrálnak meg, akkor legyen az elrettentő erő. A nap huszonnégy órájában legyen jelen vagy ötven egyenruhás. Nem úgy, mint eddig, hogy egy-két rendőrpáros felügyelt a környékre.

A helyszínen legalább száz rendőr állt készenlétben. Jó néhányon golyóálló mellény is feszült. Több gócban tömörülve várták a fejleményeket. A menekülttáborban csend honolt. Kivételesen az ablakokban sem lógtak a menekültek. Mindenki behúzódott. Az út melletti járdán sem lehetett színes bőrűekkel találkozni, pedig másszor ötös-tízes csoportokban lődörögtek.

A helyiek szerint külön felháborító, hogy amihez semmi közük sincs, egy vallási atrocitás kárvallottai lettek az éppen arra haladók. Egy migráns megtaposta a Koránt és az ebből keletkező vita fajult nyílt lázadássá. A helyiek szerint nem ez lesz az utolsó erőszakos megmozdulásuk. Egyáltalán nem nyugodtak. Két-három napig ott lesz a száz rendőr, aztán elmennek. Megjelenésükhöz megint kell egy lázadás. Ez nem megoldás. Minden beszélgetés ugyanarra a megállapításra jut. Egyetlen jó megoldás a menekülttábor felszámolása és városon kívül telepítése. Sőt, még jobb lenne, ha minél távolabb tennék.    

Papp László Debrecen polgármestere kora este a helyszínre ment személyes meggyőződni a helyzetről. Miután kijött a táborból, az MTI tudósítójának elmondta: a rendőrség ura a helyzetnek, a tábort lezárta, és a következő napokban Debrecen egész területén megerősített járőrszolgálat lesz. A polgármester szerint csupán idő kérdése volt, hogy mikor alakul ki konfliktus a túlterhelt befogadóállomáson.

- Debrecen számára elfogadhatatlan ez a helyzet, a városban nincs helye ennek a tábornak - mondta a Papp László.

Ugyanakkor hozzátette: - Tisztában vannak azzal, hogy Magyarország rendkívül jelentős migrációs nyomás alatt van, ezért támogatják a kormány azon törekvését, hogy a déli határszakaszon fizikai akadállyal nehezítsék meg a migránsok beáramlását.

Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott az MTI-nek elmondta: pattanásig feszült a helyzet a mintegy 800 ember befogadására alkalmas állomáson, ahol hétfőn reggel már 1900-an voltak.

- Az világosan látszik, ha a határon nem sikerül a migránsokat megállítani, akkor a határon belül ezt a problémát már nem lehet kezelni - fogalmazott. A hajdú-bihari kormánymegbízott is hosszú távon a debreceni tábor bezárásában látja a megoldást.

Somogyi Ferenc

MTI

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.