Szokatlan látvány a vasúton

A Zsuzsi vasút legújabb szerzeménye

Hervasztó látvány a magyar vasút és környezete: gaz és szemét mindenütt. A sínek eltűnnek a gyomtengerben, az állomások gondozatlanok, a dudva ott burjánzik az épületek és peronok mellett. Természetesen tisztelet a kivételeknek.

Úgy tűnik, a vasútnak nincs gazdája. A MÁV vezetését a profitorientáltság vezérli (bár veszteséges). Minden fölöslegesnek ítélt költséget igyekeznek lefaragni, így a gazirtásra fordítandókat is. Vonalain idén már csak egyszer végeznek vegyszeres gyomirtást. E gyakorisággal Szerbia, Románia színvonalára süllyedtünk. Az élősködni hagyott gyomnövények hatalmas területeket fertőznek meg. Semmit sem ér a természetvédelem, ha az ország egyik legnagyobb vállalata sem törődik vele. Pedig régebben nem így volt: az utazni szándékozókat virágos állomásépületek, gondozott előterek, kis kertek fogadták, útközben pedig a sínszálakat is lehetett látni. Most meg?

Ezért is volt üdítő nézni Debrecenben a Zsuzsi vasút két munkatársának ügyködését. Minap a füvet vágták a keskeny nyomtáv között és mellett. A Ruyter utcai fűtőháztól indulva tempósan haladtak. A munkások időnként löktek egyet a vágányra helyezett kis négykerekűn, melyen a fűkaszákhoz szükséges üzemanyagot, zsugornyi ásványvizet (mert tombolt a kánikula), napi elemózsiájukat és néhány szükséges szerszámot szállítottak. Munkájuknak jól látható következménye jó érzéssel töltötte el a környezetért aggódókat.

Nos, a gazdaszellemet valahogy így kell elképzelni. Persze mondhatnák: a Zsuzsi nonprofit szervezet, nem kell a bevételt hajszolnia, így jut idő és pénz a gondozásra is. Szűkebb és tágabb környezetünk rendje, tisztasága ne legyen már anyagi források függvénye! Az emberiség a rengeteg szennyezéssel, szeméttel lassan élhetetlenné teszi a Földet. Jelenleg is fulladozunk a hőségtől, mely a globális felmelegedés, azaz az emberi meggondolatlanság hatása.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.