Minden évszaknak megvannak az idénynövényei. Amennyiben előnyben részesítjük őket, beépítjük étkezési szokásainkba, nemcsak egészségünkkel, a környezetünkkel is jót teszünk.
Támogatjuk a helyi termelőket, elkerülhető az akár több ezer kilométerről importálódó, magasabb árú, esetleg sérült termékek érkezése, ezáltal a környezet szennyezése. Hiszen bőségesen válogathatunk a helyben megtermelt friss alapanyagokból. Így szervezetünk legalább vitaminokhoz és egyéb tápanyagokhoz juthat belőlük, amik a hosszú tárolás, utazás alkalmával csökkenhet. Egyik előnye azon túl, hogy pénztárcakímélőek, változatossá tehetik étkezési, főzési szokásainkat, és persze jobb ízűek. Mert mindig van valami újdonság, valami időszerű. Szezonálisan étkezni annyit tesz, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket akkor esszük, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek „természetes” módon tartósíthatók (mélyhűtéssel), jól tárolhatók. Természetesen minden akkor a legzamatosabb, minőségi, amikor a nap sugarai érlelik, nem pedig üvegházakban termesztik. Bízzunk a természetben, biztosan megvan az oka, hogy évszakonként szervezetünk igényeihez igazodva ajándékoz meg terméseivel. Érdemes tisztában lenni, hogy mikor teremnek a friss zöldségek, gyümölcsök, hogy a piacon akkor vegyük, amikor szezonjuk van.
Tavaszi-kora nyári időszak: fejes saláta, újburgonya, retek, zöldborsó, spárga, újhagyma, sóska, sárgarépa, spárga, kínai kel, karalábé, kelkáposzta…, cseresznye, eper, málna, meggy…
Nyári-őszi időszak: burgonya, brokkoli, cékla, kukorica, fokhagyma, bab, borsó, karalábé, karfiol, hagymák, káposztafélék, fejes saláta, paradicsom, csillagtök, uborka, paprika, padlizsán, répa, snidling…, körte, szőlő, alma, szilva, barack, nektarin, ribizli, dinnye…
Téli időszak: burgonya, cékla, sütőtök, répa, pasztinák, petrezselyemgyökér, káposztafélék, póréhagyma, kelbimbó, cikória…, citrusfélék, déli gyümölcsök, alma, dió, mogyoró…
Megfelelő tárolásukra csak egészséges, sérülésmentes állapotukban tegyük el.
D. B.
Új hozzászólás