Nagy hajrá: Pécsen nyert a DEAC

Tóth Ádám fejsérülése szerencsére nem volt súlyos

A kétjegyű különbséget többször sikeresen ledolgozta a Pécs, a DEAC viszont összeszedte magát a hajrára és elhozta a két pontot a PVSK otthonából szombat délután. Bár Kovács Adrián koronavírus miatt nem lehetett jelen csapatával, a fekete-fehérek 11 pontos győzelemmel javították hétközi hazai vereségüket.

Mindkét fél vereséget szenvedett legutóbbi bajnokiján, így a mecsekaljiak, illetve a hajdúságiak győzelmi kényszerrel léptek pályára. A Debreceni Egyetem kosarasainak helyzetét nehezítette, hogy mesterük, Kovács Adrián koronavírus-fertőzés miatt karanténba került, így Andjelko Mandics vette kezébe Polyák Lászlóék irányítását. Időközben országosan másképpen is érdekeltté vált a DEAC, hiszen a gárda ifjú tehetségét, Somogyi Ádámot behívta a válogatottba Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány.

A találkozó „megnyitásában” is szerepet vállalt Somogyi. Már az összecsapás legelején kosarat szerzett, mintegy megalapozva négy negyeden át tartó bátor és legalább annyira eredményes játékát. Az amerikai irányító, a debreceni közönségkedvenc Stefan Moody kintről talált be, majd Djordje Drenovac is hasonlóképp szerzett pontokat. A DEAC így tetemes előnnyel, 19-27 arányban nyerte az első negyedet. A második felvonásban, bár Polyák kétszámjegyűre növelte az előny, több akadály gördült a vendégek kosárlabdázásába. Megszaporodtak az eladott labdák és Moody önálló produkciója sem volt kifizetődő, több hiba is lassította a játékmenetet. A bakikat kihasználva letámadott a Pécs és Lewis vezérletével hamar egyetlen kosárnyira csökkent Dragan Alekszics alakulatának hátránya. A nagyszünetben 47-50 állt az eredményjelzőn.

A fordulásra Mandics-mester a védekezés javításával szeretett volna visszatérni. A vendég-palánk alatti mutatók azonban nem javultak. Csak komoly erőfeszítés árán, kényszerfaultokkal sikerült megakadályozni a szabadon maradt pécsiek betöréseit. A cívisvárosi célokat Drenovac hozta közelebb, aki hármasaival megállíthatatlan volt. A túloldalon Fundenburk szállította a triplákat, a Debrecen azonban nem hátrált meg és újra 7 pontos előnyt halmozott fel a záró negyedre. Minden erejét bevetve támadott a Pécs, aminek eredménye az egyenlítés lett, sőt a zsákoló Demeter csapatához ragadta a vezetést. Majd ismét érkezett Somogyi és védőjével mit sem törődve zúgatott be egy hárompontost. Ezzel jócskán összezavarta a vendéglátókat és innentől kezdve sorra elhibázták akcióikat. Pillanatok alatt jelentős különbséget alakítottak ki Tóth Ádámék és a hajrára a 100-at is elérték. Az utolsó percre el is dőlt a találkozó sorsa, amit a DEAC 91-102 arányban meg is nyert.

Rövid közjátékként szolgált a második negyedben, hogy Tóth Ádám egy festékből elindított dobása során szerencsétlenül ütközött védőjével és a fején megrepedt a bőr. Szerencsére komoly sérülést nem szenvedett a center, és miután elállt a vérzés, kötéssel folytathatta a játékot. Ráadásul igen eredményes napot zárt, hiszen 17 pontjával együtt 5 lepattanót is gyűjtött. Ez utóbbi adat áll Somogyi neve mellett is. A csapat legeredményesebbje pedig Drenovac lett. A szerb 26 egységéből 12-t távolról szerzett.

A bajnokságban válogatott szünet következik, így egészen decemberig nem lép már pályára a Debreceni Egyetem csapata. Legközelebb december 4-én otthonában szerepel majd a DEAC, az Alba Fehérvár vendéglátójaként.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.