Mire lehet még jó egy muffin sütőforma?

Korlátlan lehetőségek

Vétek lenne csak muffin készítésére kihasználni a sütőformáját. Főleg, ha nem vagyunk túl édesszájúak, és csak úgy „helyfoglalóként” tartjuk számon. De gondoljuk újra!

Számtalan változatra elővehetjük még. Adunk pár ötletet. Bár több részletben gondoltam megosztani tapasztalataimat, mert tényleg nagyon sokoldalú kincs van a kezünkben általa. Szinte bármilyen hétköznapi elő-, vagy főétel, de hidegtál készítés nélkülözhetetlen kellékévé válhat. Legyen az hús, tojás, krumpli, rizs és még sorolhatnám, számos mini formában elkészíthető variációjukat. Kezdjük a legegyszerűbben elkészíthető, kéznél levő tojásos ételekkel, amiknek lehetővé teszik sütőben történő csodás, nem mindennapos formában tálalható átalakulásukat. Mindezt anélkül, hogy a tűzhely mellett állva olajszag terjengene a lakásban. Így időt is spórolhatunk, és persze nagy sikert arathatunk. Mindennek az alapja, hogy zsiradékkal kenjük ki muffin formáinkat. Vajjal, olajjal, vagy amit serpenyőben is használnánk. Ha nem töltünk meg minden rekeszt, azt kevés vízzel töltsük meg, hogy ne égjen meg.

Mini rántotta muffin

Hozzávalói: hat vagy tizenkét lyukú formához mérten is darabonként egy-egy tojást számoljunk, amiket összekeverünk kedvenc alapanyagainkkal, mint a rántottához. Felvágott-, zöldségek-, sajt-, kenyérdarabkák, tejszín, bacon... Persze só, bors, pirospaprika, petrezselyem, stb. Úgy is kezdhetjük, hogy az apróra vágott alapanyagokkal töltjük meg a formát, és a tetejére öntjük a felvert tojást. Sajtreszelékkel is feldobhatjuk. Kb. háromnegyedéig töltsük a zsiradékkal kikent kis tálkákat, mert nagyon szépen magasodik sülés közben, mint egy muffin, de kivételkor összeesik. Előmelegített, 180 fokos sütőben legalább 20 percig hagyjuk bent.

Tükörtojás bacon- vagy sonkatekercsben

A zsiradékkal körbekent sütőformáink belsejét béleljük egy vagy két szelet felvágottal vagy szalonnával (ez esetben elhanyagolható az olajozás), ami így megtartja majd a hozzávalókat. Ebbe üthetjük bele a tojást, sózzuk, borsozzuk! De érdemes még egy laktató étkezéshez a tojás előtt apróra vágott zöldségekkel, sajttal feltölteni, míg a fala engedi. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük, míg a fehérje megszilárdul.

Toast falatkák

Vajjal kenjük körbe a sütőformákat! Toast kenyeret érdemes használni, amit sodrófával tovább vékonyíthatunk. Így egyszerűbben behelyezhetők a tálkákba. Az sem nagy probléma, ha szétesnek, akkor építsük körbe nagyjából hézagmentesen kenyérdarabkákból a formákat. Amíg a mérete engedi, töltsük meg zöldéggel, sajttal, baconnel, és erre üssük a tojást. Sózzuk, borsozzuk! Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

D. B.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.