Miért mindig csak Siófok?

Siófok, nagystrand  Fotó: Győrffy Árpád

Noha a címben szereplő kérdés többféle kontextusban is megállná a helyét, személyes meggyőződésem, hogy a magyar tenger a maga nemében igen is számos külföldi nyaralóhelyet képes felidézni, akár felülmúlni. A köznyelv azonban negatív megítélésben is előszeretettel veszi szájára a déli part és az Aranypart buliközpontját: ez az állandó nyári téma pedig az árak és a drágulás.

Ki ne hallotta volna már legalább egyszer, hogy „bezzeg az Adria feleannyiból kijön mint egy balatoni nyaralás…”!? Persze, meg lehet találni azt a falut, üdülőhelyet is, ahol ez a feltételezés maradéktalanul igazzá válik, saját, többesztendős élményekre, kalkulációra épülő tapasztalatokkal azonban igen nehéz vitatkozni. Noha huszonévesként talán megérthető, immár ötödik éve, hogy huzamosabb időt töltünk el siófoki buliszállóban. Ennek a szállóhelynek a fő/éj tarifája egy hetes távlatra levetítve – amióta huzamosabb vakációt költünk ott el – gyakorlatilag annyival drágult (4-5 ezer forint összesen), amennyit az újítások, extrák megkívántak az elmúlt fél évtizedben. Ezen felül pedig minden egyes esztendőben előre eltervezett, nagyjából 220-250 ezer forintos költségkeret áll rendelkezésre. És akkor most ugrik a majom a vízbe… jut is marad is? Mire elég ez?

Természetesen a nyaralást, pihenést, kikapcsolódást, bulit sem lehet racionális tervek, kalkulációk nélkül csinálni, az éttermi fogyasztásokon, bulikon túl pedig – már csak az élmény kedvéért – is célszerű beiktatni egy-egy szálláshelyi szalonnasütést –, a lehetőségekhez és infrastruktúrához mérten – közös iszogatást, alapozást. Az elmúlt években a rendszeresen felkeresett belvárosi, valamint szálláshelyhez közeli, bevett, megbízható éttermek ártendenciája általában fogyasztott ételenként átlag éves 3-400 forintos drágulást mutatnak, így a tavaly-tavalyelőtt elfogyasztott főételt, halászlevet körülbelül mindössze pár száz forinttal drágábban fogyaszthatjuk el. A közdilemmát leginkább képező tényezők a strandételek. Aranypartvégi, szállásunktól mindössze pár percre felkereshető SZABADstrandon egy sajtos-tejfölös lángos konstans 1100-1300 forintért fogyasztható, 700 forintos sörárral, erősebb éhség esetében egy halászlé, cordon bleu vagy épp rántott sajt is 1500-1700 forint környékén mozog körettel. Ennyit a nappalokról, leszáll az éj…

A szálláson beiktatott, fejenként kb. 6-7-8 ezer forintért előre betárazott italokkal történt alapozás után a Petőfi sétányon, a Plázs környékén 2-3 koktéllal, 1-2 hangulatemelő négycentessel sem vagyunk feltétlenül 15 ezer forintnál – mindennemű nedűt beleszámolva.

A másnapi hajójegyek nem kevés „borsot” tartalmazó áráért kénytelenek vagyunk egy-egy utazás alkalmával oda és vissza egyaránt megvásárolni az utazási tikettet, míg 1-1 ritka alkalommal kényelmi szempontból igénybe vett busz, a diákáron szűk 2000 forintért megvett országbérlet után az elmúlt négy esztendőben kivétel nélkül minden egyes alkalommal maradt a fent említett költségkeretből 4-5 darab Szent István-bankó. És mégis volt kaja-pia, buli, nyár… tartalmas nyaralás után nem hagytuk ott az utolsó gatyánkat is Siófokon. Nahát…!

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.