Civilek: lehetőségek és együttműködés

Fontos az együttműködés

Az elmúlt 25 évben alakult ki Magyarországon a civil szféra. Egyre több civil szervezet jön létre, melyek évről évre aktívabbak – mondta Halász D. János, a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője április 27-én egy tájékoztatón.

Debrecenben az Ifjúsági Ház gyűjtőpontja ezeknek a szervezeteknek, ahol lehetőségük van az információszerzésre, kifejthetik a tevékenységüket és képzéseken vehetnek részt. A debreceni Ifjúsági Ház egyedi az országban, mivel erős partneri kapcsolatot alakított ki a Civil Információs Centrummal és az Új Nemzedék Központtal.

Széles Diána alpolgármester elmondta, hogy Debrecenben kb. 1700 civil szervezet működik, és ezek nagyon fontos közösségépítő tevékenységet végeznek. A város vezetése mindig támogatta a civil szervezetek munkáját és most a hangsúly a közös programok szervezésére irányul.

- Az elkövetkező hétéves ciklusban nagy figyelmet fordítunk a civil szféra megszólítására, a különböző európai uniós pályázatok esetében együttműködést szorgalmazunk – mondta.

A civil szektor önmagában működő szektor, és az önkénteseknek sokszor szükségük van segítségre, iránymutatásra, a különböző pályázatok megírására – emelte ki Széles Diána. A Civil Információs Centrum azt szolgája, hogy ez a háttértámogatás meglegyen. Az önkormányzat évek óta működteti a Civil Kulturális, Ifjúsági és Sport Alapot, ami arra szolgál, hogy kisebb rendezvényeket, közösségi programokat támogasson. Idén 20 millió forintot fog szétosztani az önkormányzat a civil szervezetek között pályázatok útján. Április 30-áig nyújthatják be pályázataikat a civil szervezetek.

Fülöp Attila, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint az önkéntes polgári kezdeményezések azért jöttek létre, mert önkéntes alapon és saját erőforrásból szerettek volna valamilyen cél érdekében tevékenykedni. A szervezeteknél dolgozó önkénteseknek nagyobb a száma, mint az ott főmunkaidőben foglalkoztatottaké. A civil szervezetek azért jönnek létre, hogy közösséget építsenek, közösségi kapcsolatokat hozzanak létre – hangsúlyozta Fülöp Attila. A civil szervezet csak akkor tud jól működni, ha az adott település vezetőivel jó kapcsolatot ápol. A tapasztalat azt mutatja, hogy Debrecen és Hajdú-Bihar megye ebből a szempontból iskolapélda lehetne.  Kormányzati szinten két támogatást említett meg a helyettes államtitkár: a Civil Információs Centrum működtetését és a Nemzeti Együttműködési Alapot.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzatnak tavaly közel három millió forintot sikerült pályázat útján  a civil szervezetek számára kiosztani. A jövőben még szorosabb összefogást szeretnének kialakítani a megyei önkormányzat és a civil szervezetek között.

(A civil szervezetek Hajdú-Bihar megyei munkájáról és azok támogatásáról tartott sajtótájékoztatót 2016. április 27-én dr. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Halász D. János, a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője és Kaszásné dr. Enyedi Zsuzsanna, a Héra Egyesület szolgálatvezetője.)

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.