Legyen felelősségteljes az állattartás

árva kiskutya

Az állatvédelem társadalmilag elvárt, hasznos tevékenység, amelynek lényegét hazánkban az 1998-as állatvédelmi törvény így foglalja össze: „Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége!"

Manapság egyre többet hallani, hogy különböző helyeken nemcsak kóbor kutyákat, macskákat, hanem kidobott kölyköket is találnak. Többnyire a nem kívánt, vagy akár kívánt szaporulatoknak is köszönhetőek, esetleg az ivartalanítás hiányának, mellyel kapcsolatosan megoszlanak a vélemények.

Elsődleges probléma, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mit is jelent a felelősségteljes állattartás, hiába tartják magukat állatszeretőnek. Mindenki és minden körülmény alkalmas állattartásra?

Egy háziállatnak a szakemberek általi ellátásokon, valamint etetéseken, játékokon, sétákon kívül hely-, és szeretetigényük is van. De az esetleges utódaikról való gondoskodást is számba kell venni. Egy kutya 15-17 évig is elélhet! Felkészül erre valaki? Nem csak lélekben, anyagiakban is?

Könnyű befogadni egy állatot, de ha nem teljesítik a hozzá fűzött reményeket vagy megunják őket, akkor ugyanolyan könnyen meg is válnak tőlük. A menhelyek, állatvédő szervezetek kevesen vannak ahhoz, hogy a számtalan nem kívánt kisállatnak segítséget nyújtsanak. Hiába találnak sokuknak szerető gazdát, a számuk mégis elhanyagolható azokhoz képest, akik elaltatásra kerülnek, vagy nem kaptak idejében segítség. Sok esetben a médiának is nagy szerepe van az életmentésekben, de semmi nem garantálja, hogy egy-egy állat nem kerül többször az utcára. Senki nem ellenőrzi, hogy hová is kerülnek a befogadott állatok, hogy a későbbiekben kapnak-e oltásokat, gyógyszereket, alkalmas-e akár a kert állattartásra, van-e kerítése, stb. Pedig élőlényekről van szó, akik ösztönlények, és sorsuk az értük elvileg felelősséget vállaló embertől függ. Az állatot is óvni kell a környezet veszélyeitől, amivel sokan nincsenek tisztában. (például nem kívánt utódok elleni védelem)

Ha mindenki felmérné a lehetőségeit, mielőtt állattartásra vállalkozik, kevesebb problémát jelentenének a kóbor állatok, akik miatt sokan panaszkodnak, mert félnek tőlük, hiszen nem lehet tudni, honnan tévednek egy-egy környékre. Merjen mindenki segítséget kérni, akár anyagi, akár egyéb okok miatt szeretne megválni kedvencétől, vagy kezeltetni őket.

Minden állat sorsa az emberek jóakaratán múlik. Fontos, hogy e téren milyen példát lát egy felnövekvő korosztály.

Nem lehet eléggé hálásnak lenni az állatvédő szervezeteknek, menhelyeknek, amelyek mind azért tevékenykednek, hogy segítsenek a kóbor állatok befog(ad)ásában, gyógyításában, gazdára találásában. Sokszor csak akkor gondolunk erre, ha éppen látunk a környezetünkben egy elszabadult állatot, hiszen közegészségügyi, közbiztonsági veszélyt jelenthetnek.

A segítők felmerülő költségeit műanyag kupakok gyűjtésével is folyamatosan lehet támogatni.

Dancsó Bettina

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.