Az Egyetem zöld szigete

Mesés látvány

A Szegedi Egyetem Füvészkertje érdemli ki ezt a találó címet. Tizenhét hektár csupa zöld Újszegeden, a Tisza közelében.

Kinn a városszélen, üdülőövezetben található Füvészkertben akár egész nap bolyonghatnak a látogatók. Az érdeklődők ötezer faj egyedeit tekinthetik meg. Tiszta levegő, és zöld kimondottan kellemessé varázsolja az ott tartózkodást, remek élménnyel ajándékozza meg az érdeklődőket.

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjét még 1922-ben alapították. Három egységre tagolódik: Park, Arborétum, Társulások. A Park növényei talán a legérdekesebbek: az élő kövületek (ritka fenyők) gyűjteménye Közép-Európában egyedülálló. Jelentős méretű az indiai lótuszállomány. Rózsakert virágai ezer színben pompáznak. Gyógynövények bemutatója bizonyítja, hogy fűben, fában orvosság található. A mellékhatások nélküli gyógynövényes kúrák legalább annyira célravezetők, mint kemikális változatai. A Parkban találhatók az üvegházak is. Az egyikben nyolcszáz egzotikus faj példányai mindennapos esők övének erdőit idézik. A másik üvegházat Lepkeháznak is nevezik, hiszen a világ különböző tájairól származó pillangók repkednek a látogatók feje felett. Különösen érdekes a denevér lepke, amely névadójához hasonlóan csapkodva, cikázva repül. Ritkaság az amerikai kekszlepke. Akadnak egyedek, melyek helyben szaporodnak, ám többségük bábjait a Füvészkert havonta Thaiföldről szerzi be. Egy-egy lepke három héttől három hónapig terjedő ideig él.

Az Arborétum rész a különböző növénycsaládokba tartozó fákat, cserjéket mutatja be.  

A Társulások egység a hazánkban honos növényekből ad ízelítőt. Itt kaptak helyet a haszonnövények is. A tanyaudvarban a kertek virágai, zöldségei szemlélhetők meg.

A Füvészkert szolgálja a kutatást, ismeretterjesztést. Helyet ad egyéb rendezvényeknek is. Ott jártamkor éppen esküvő zajlott. Az ifjú párban a szép környezetben (háttérben a virító tavirózsák tömkelegével) megtartott ceremónia biztosan maradandó emléket hagy.

Mindenképpen említeni érdemes a japánkertet. A miniatűr cserjékkel tűzdelt, mini patakokkal szabdalt területen gyakran gésáknak öltözött hölgyek színesítik a látnivalókat.

A Móra Múzeum, a Fogadalmi templom vagy a Kárász utcán sétálgatás után, vagy helyett, kihagyhatatlan szegedi program a Füvészkert felkeresése.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.