Ria-ria Hungária!

Dzsudzsák Balázsék a döntetlen után  Fotó: DVSC

A DVSC labdarúgó csapata utolsó hazai mérkőzését is megvívta az NBI-ben. Már biztos, hogy a Vasutas bennmarad az élvonalban, a tabella felső régiója azonban mégis érdekes. Nem csupán azért, mert a Loki az utolsó meccsén épp az egyik légiósokkal teletűzdelt gárda ellen szerzett pontot.

Zahedi ordító ziccert hibázott, majd piros-fehér oldalról Bódi lőtt keresztbe hibátlanul egy szerencsés „passz” után, a Felcsút egyenlítő gólját pedig Favorov jegyezte. A végeredmény szempontjából fontos, hogy a Debrecen már biztosan tagja marad jövőre is a legfelsőbb osztály mezőnyének, a Puskás Akadémia azonban a nemzetközi szereplésért harcol, pontosabban az ezüstéremért. A Ferencváros esetében is gyakran hallani, hogy magyar nevet alig látni mérkőzéseiken, azonban a színvonal egészen más. A zöldek a legrangosabb európai kupasorozatban is hajlamosak eredményesen szerepelni az ezüstéremért harcoló Kisvárda – Felcsút páros kapcsán ellenben egészen más a helyzet. A kezdőcsapat tizenegy labdarúgójának minimális töredéke rendelkezik magyar gyökerekkel, mégis büszkén reprezentálják hazánkat a magyar zászlóval hímzett mezben – viszonylag kis sikerrel. Május 7-én délután a Markek – Szolnoki, Spandler, Stronati – Slagveer, Van Nieff, Urblík, Nagy Zs.– Favorov, Zahedi, Baluta tizeneggyel szemben Gróf – Baranyai, Pávkovics, Deslandes, Korhut – Bényei Á. – Bévárdi, David Babunski, Baráth P., Bódi – Dorian Babunski kezdő állt ki. A magyarok arányainak megállapítását a tisztelt olvasóra bízom. A Debrecen pedig megszorongatta, Gróf bravúrjaival döntetlenre kényszerítette néhány hete még kiesőjelöltként a nemzetközi porondra meghívott Puskás Akadémiát. S ők jelentik a magyar futball elitjét. Maguk mögé utasítanak olyan klubokat, mint például az Ádám Martin fémjelezte, százszázalékig magyar Paks, vagy éppen az a DVSC, amely folyamatosan a fiatal, saját nevelésű focisták pályára küldését szorgalmazza. A szezon játékosának járó elismerést pedig a PAFC elleni mérkőzés előtt egy olyan játékos vehette át – szurkolók legnagyobb megelégedésére –, aki nem csupán az ifjak mezőnyét erősíti, de már a nemzeti tizenegy felé kacsintgat: Baráth Péter. Apropó, szurkolók. Most egy kicsit elterelem a témát…

Az MLSZ, mint Magyar Labdarúgó Szövetség fontosabbnak és jelentősebb problémának tartja az évtizedek óta megszokott és a meccshangulathoz jelentősen hozzájáruló szurkolói megmozdulások szankcionálását, a pirotechnika és az ultrakultúra teljes ellehetetlenítését, mint a magyar játékosok nevelését és az akadémiai rendszer frissítését, beépítését az élvonalba. Ennek pedig sajnos már kézzel fogható, akarom mondani, füllel hallható jele is kezd mutatkozni, hiszen a szurkolók, debreceni példánál maradva néma csenddel és a szurkolói bojkottal tiltakoznak a már-már kínos és megbotránkoztató szövetségi és hatósági fellépések ellen – jogosan. Bizonyos ügyek lassan kettő évesek, és még mindig terítéken vannak, nem engedik a fanatikusokat élni szenvedélyüknek. Hiszen a futball és a mérkőzések része a lelátó, kiváltképp a b-közép. Végül pedig harmadik aggályomat szeretném felvezetni, amely a magyar bajnokság mezőnyét illeti. Míg a Vasas és az MTK jelen állás szerint helyet cserél az élvonal és a másodosztály között, addig a szenvedő Honvéd, Újpest, Loki mellett olyan, tradícióval minimálisan rendelkező klubok menetelnek, mint a Kisvárda, a Felcsút, a Gyirmót. Ez utóbbit most kivételesen mentség illeti, hiszen az utolsó helyen szerénykednek, míg előbbi kettő esetében pénz beszél… szóval ismerjük. A lényeg, hogy az akadémiák vérfrissítésével talán végre valóban magyarnak lehetne nevezni az OTP Bank Ligát. Zárszóként kiemelem a legfontosabbakat: a Loki bennmarad, a szurkoló pedig továbbra sem bűnöző.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.