Vereség - üdvrivalgással

Vojvoda Dávid akciója   Fotó: Origo.hu

Különleges „Szép volt, fiúk!”-tól volt hangos a Debreceni Főnix Csarnok szeptember 17-én, hétfőn este. A magyar férfi kosárválogatott 63-69-es vereséget szenvedett az egyébként esélyesebbnek számító Olaszországtól a világbajnoki selejtezősorozatban, ennek ellenére a srácok a tisztes helytállásért cserébe több mint 5000 szurkoló tapsviharában vonultak le a pályáról.

Ivkovics Sztojan együttese Hanga Ádám, Rosco Allen, Váradi Benedek és a napokban kórházba került Keller Ákos nélkül állt fel, illetve a hollandok elleni találkozón megsérült Eilingsfeld János játéka is kérdéses volt. Utóbbi önként vállalta a harcot és pályára lépett. A vendégek csapatának nem volt tagja az NBA-ban szereplő San Antonio Spurs játékosa, Marco Belinelli.

A kosárest gálameccsel indult. 15 órától a Magyar Válogatott Öregfiúk a Debrecen Öregfiúk csapatával csapott össze egy „vérmes” barátságos meccsen. A közös fotózkodással induló és záruló rangadót a Magyar Válogatott Öregfiúk nyerte, 18 órakor pedig elkezdődött a vb-selejtező: Magyarország – Olaszország.

Már maga a kezdés is különlegesre sikerült, a feldobás után egyből pályán kívülre pattant a labda, így azonnali támadás nem volt. Az oda-vissza offenzívák, lerohanások sorozata nem volt eredményes, mindössze két olasz büntetőkosár született az első három percben. A csendet a meccs során 9 pontig jutó Golomán György törte meg mezőnykosarával. A vendégek gyorsan elhúztak kisebb hibáik ellenére is. Alig nyolc percnyi játék alatt 4-15-ös előnyt hoztak össze az olaszok, de a reménytelennek tűnő negyed végén „megérkezett” a teljes játékidő alatt 25 egységet jegyző Vojvoda Dávid. Triplával és további értékes pontokkal szállt be. A játékrész utolsó akcióira beálló Eilingsfeld révén pedig hat pontra csökkentettük a hátrányt. (14-20)

A második tízperc már sokkal inkább bővelkedett a kosarakban. Vojvoda szórta a triplákat, osztotta a gólpasszokat és a betörésekben, passzokban javarészt Perl Zolival és Govens Darrinnal kooperálva egyetlen pontra redukálta a különbséget, de az apróbb figyelmetlenségek ezzel párhuzamosan egyre nőttek. Sok lett az eladott labda, a csapaton kisebb fáradtság volt megfigyelhető. Ezt kékmezes riválisaink észrevették és újból nekiindultak. A vezetést megtartották, sőt ismét tíz pont fölé léptek. (28-39)

Bár a második játékrészben sikerült megmutatni, hogy a magyar válogatottat nem illik félvállról venni, Olaszország együttesének egyik vezére, Melli maradt a pályán a harmadik negyedre. A lecke egyrészt ennek köszönhetően volt feladva, másrészt a játék összképe sem volt túl kecsegtető az eredményjelzőre pillantva. Szerencsére a fiúk rácáfoltak a kételyekre. Eilingsfeld kétszer is úgy akciózott, hogy a semmiből, a védők háta mögött futott a palánk alá, labdát kért és pontokat szerzett, illetve Perl támadásával már vezetést is szereztünk. A negyed 23-13-ra a miénk lett, de több kimaradt ziccer és eladott labda miatt Itália visszajött a kisebb kiesésből. (51-52)

A zárást nem kezdtük fényesen. Kettő perc elteltével a továbbra is sokat hibázó magyarok ismét tetemesebb hátrányba kerültek és a fordításra már Ivkovics Sztojan időkérése sem volt elég. Vojvoda a lehetetlennel dacolva megpróbálta nagyon meghúzni a hajrát - sok labdaszerzési kísérletet tett, amelyek rendre vagy sikeres olasz büntetőkhöz vagy kimaradt ziccerekhez vezettek. Az utolsó percek az időkérésről szóltak, bár ezek taktikai célja a mieink részéről inkább csak a különbség csökkentése volt.

Végeredményben a négyszer tíz percnyi játék után Olaszország ünnepelt győzelmet, legtöbb pontot szerző játékosuk a 18-ig jutó Datome lett.

A vége 63-69. Összegezve a mérkőzést és az eredményt a kisebb-nagyobb hibák, időnként fölösleges faultok és rontások egészen eltörpülnek a lelkesedés és a csapategység mellett, amelyről Debrecenben (is) tanúbizonyságot tett a magyar válogatott. Talán ezért sem véletlen, hogy bár kikaptunk és számunkra a verseny folytatása még bizonytalan, a piros-fehér-zöldbe öltözött publikum felállva tapsolta, éljenezte és ünnepelte a játékosokat.

Folytatás november 29-én, Horvátország ellen.

marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.