Vámos Miklós és a Beatles

Vámos Miklós

Gitározó író az intellektuális élményeket keresőknek ínyenc fogás. Ha ráadásul Beatlest játszik, kéjesen cuppognak. S ha még ennyi sem elég, desszertnek ott vannak John Lennon magyarra ferdített szövegei. Nem véletlen a ferdítés, mert az író nem ragaszkodott a szó szerinti fordításához, sőt gyakran a magyar mondani való messze került a Beatles elképzeléseitől.

Vámos Miklós számára nincs lehetetlen, ámbár Lehetetlen? c. műsora megszűnt. Amihez hozzányúl szellemi arannyá változik. Nemrég Beatles és én címmel dobta piacra legfrissebb könyvét, benne a gombafejűek szerzeményeinek szabados magyar fordításai és velük kapcsolatos történetei. Az író gondolt egy merészet és nemcsak írásban, hanem dalban és szóban is nekiveselkedett a tartalom megelevenítésének. Az élő műsor címéül a Beatles és mi címet választotta. A könyvhöz képesti többes szám jelzi, hogy nem egyedül kívánta a liverpooliak dalait interpretálni. Hiányosnak vallott gitártudását ellensúlyozandó, sőt a számok fogyaszthatóságát elősegítendő, műsorába hívta Karácsony Jánost, a LGT legendás gitárosát.

A Beatles összeállítással a múlt hónapban léptek fel a Lovardában. Vámos Miklós bevezetőjében, dalos próbálkozását mentegetve, Gabriel Garcia Marquezt, kolumbiai Nobel-díjas író idézetével védekezett: „Hülyét csinálok magamból, de legalább jól áll”. A közönséget ebben a szellemben kérte jóindulatú megértésre. Utána elmesélte, amit kevesen tudnak, hogy mögötte azért eléggé komoly zenei múlt áll. A hatvanas években több zenekarban is játszott. A Luxemburgi Rádión és a Szabad Európán hallott számokat adták elő, angoltudás nélküli, erősen bugaci angolsággal. A König zenekarral kapcsolatos emlékeinél hosszabban időzött. Azt gondolná az ember, hogy a német nyelvterületről kölcsönözték a nevet (König=király), de nem. A zenekar vezetője König Lajos szakács volt.

A bevezető után kezdődött az intellektuális időutazás, vissza a fiatalkorba, az elmúlt század hatvanas éveihez. Beatles nóták és történetek váltogatták egymást. Szó esett John Lennon és Bob Dylan barátságáról, az Eleonor Rugby c. szám keletkezésének történetéről, Lennon hitvallásáról („Az élet az, ami történik velünk, miközben más terveink vannak”). Más alkalommal szólt Márkus László haláláról (színpadon, Körmendi János ölében halt meg), Kodályról. Ő vallotta, hogy „a zene mindenkié”. Vámos Miklós szerint azonban „a zene azé, aki megműveli, ő pedig most kertészkedik. Később bevallotta: „öregkoromra meghülyültem”. Azért vélekedett így magáról, mert egy éve táncolni tanul. Szerinte a tánc a bizalomra épül, de feudális is, mert a férfi megkérdőjelezhetetlenül vezet. Vélekedett a házasságról is. Vallotta, hogy a lángoló szerelem multával, a házasság megerőltető munkává válik. Jobb esetben mindkét fél azon dolgozik, hogy együtt maradjanak.

Előadói estje vége felé még elárulta, hogy a liverpooli fiúk sok zenei irányzatot kipróbáltak (szimfonikus hangzás, indiai szitár alkalmazása), de a latin-amerikai zenét nem szerették. Vámos Miklós pótolta e hiányt, amikor Karácsony Jánossal együtt egy szambát játszottak. Beszélt még könyveiről: „Könyveim csak konyhakészek, az olvasók főzik puhára”. A receptet meg is zenésítette.

A finom humorral előadott érdekes történetekkel fűszerezett Beatles est egy órája hamar eltelt. A két fellépő két ráadást adott. A második alkalommal hangzott el Karácsony János szerzeménye, a gyönyörű dallamú Nem tehettem róla.

Ebben az izomagyú világban, ahol az alpáriság nyerőre áll a kultúra ellen, mákony volt a szellemnek Vámos Miklós estje.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.