Szokás szerint: semmi

Csúszós járda

Debrecenben nem változik semmi. Miért? Akik tehetnék, nem akarják. Nekik úgy jó, ahogy van. Busás a fizetés, jut a Széchenyi kártyából, Erzsébet utalványból, amit például a pedagógusok csak hírből ismernek. Kifizetődő lojálisnak lenni a hatalomhoz.

Megint esik a hó. Szokás szerint az önkormányzati utak takarítatlanok. A Meteorológiai Szolgálat Hajdú-Biharra is sárga jelzést adott ki, ónos esőre figyelmeztetett. A közútkezelő elvégezte a prevenciós sószórást. És a város? Hó és az ónos eső a legveszélyesebb elegyek egyike. Az A.K.S.D. szokás szerint megrendelésre vár, az önkormányzat illetékes elvtársa pedig takarékoskodik, mert bizony a városkasszában csak cincognak a fillérek. Hány várospolgár töri lábát, kezét, csúszik össze autójával, mire méltóztatik végre megrendelni hótakarítást, útsózást? Nemcsak a városháza előtt kellene, hanem jó lenne kijjebb is. Jusson takarítógép a Huszár Gál, Budai Nagy Antal utcákra is, a jelentéktelenebbekről nem is szólva. A külső városrészek lakói idén is fényképekről nézegethetik hókotrókat.

Egyik oldalon takarékoskodás, másik oldalon – szokás szerint – pénzszórás. A város bálján összegyűlt pénzadományt az önkormányzat 11 millióval megfejelte, így kapott egy kárpátaljai település 32 milliót. Senki nem vitatkozik a segélyezésről. Szegény szomszédjainknak nagy szükségük van minden támogatásra, de nem menjen a város rovására! Tizenegy millióból jó néhány külterületi út aszfaltozását lehetett volna elvégezni.

A városi közgyűlés támogatta a 2024-ben tervezett budapesti olimpia ötletét. A városatyák az erősen talpnyalásszerű megnyilatkozás következményeire nem gondoltak. Olimpiarendezés rengeteg pénzbe kerül. A főváros talán profitál belőle. És Debrecen? Hatalmas összegek Budapestre koncentrálása másképpen nem történhet, minthogy a vidéktől vonják el. Debrecen vezetése ahhoz járult hozzá, hogy az olimpia megrendezésének jogát elnyerve, a város kevesebb állami apanázshoz juthat. Magyarország nem annyira gazdag, hogy ne érezze meg a fővároscentrikus költekezést.

Megint csak forgatókönyvnek megfelelő döntés született menekült kvóta ügyben. Számít valamit, hogy Debrecen is ellenzi a betelepítéseket? Orbánék eltökélték magukat. Akár támogatással, akár nélküle, elképzelésüket véghez viszik.

A KLIK sem lóg ki a sorból. Körülményes, bürokratikus, rosszindulatú. Debreceni pedagógus január 4-én kötött szerződést. Január 15-ét jelölték ki első munkanapjául. Aznap nem kezdhetett dolgozni, sőt azóta sem, mivelhogy a KLIK nem készítette el a szükséges iratokat.

A Latinovits Színházzal évek óta nem történik semmi. A városvezetés időről-időre hitegeti polgárait. Ilyen pályázatokról, olyan pénzforrásokról szólnak, melyek segedelmével végre befejezhető lenne. Később mindig kiderül: az egész egy nagy lufi.  

Az ember belefárad a változatlan sorolásába. Lassan beletörődik a megváltoztathatatlanba. Legyint egyet, s türelmetlenül várja 2018-at, a parlamenti és önkormányzati választásokat. Mást akar, változást. Másra szavazna. De kire? Az ellenzéki pártok gyengék. Egy új, alulról építkező civil összefogás boríthatná a kialakult politikai erőviszonyokat.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.