Sztrájk a vége mindennek?

Taxisok tüntetése Budapesten, a napokban

Komoly baj lehet Magyarországon. Gombamód szaporodnak a tiltakozások. Sokaknak lett elegük a kormány államosító, csak önnön érdekeit figyelembe vevő, harácsoló uralkodásának.

Ma éppen a pesti taxisok vonultak az utcára az Uber ellen. Ez egy okostelefonos applikáció, amely segítségével nem kell egy taxis diszpécserközpontot hívni, hanem a közelben járó személyszállítók közül lehet választani. Ahol bevezették az érintettek, azaz a taxisok körében, mindenütt felzúdulást okozott. A pestiek szerint az Uber bevezetése ellentétes a gazdasági verseny szabadságával.

Sztrájkra készülnek a Miskolci Közlekedési Vállalat dolgozói. Munkafeltételeik javítását és fizetésemelést követelnek.

Az orvosoknak is elegük van az egészségügy kormányzati elsorvasztásából. A pénzkivonás leállítását, megfelelő munkakörülményeket és fizetést szeretnének.

A vasutasok ugyancsak sztrájkra készülnek. A bértárgyalások eddig nem vezettek eredményre. A MÁV feleannyit sem akar adni, mint amennyit a vasutasok minimum kérnek.

Az utóbbi hetekben tiltakozáshullám indult el a pedagógusoknál is. A drasztikusan megemelt munkaidő, kötelező iskolában tartózkodás, a leterheltség, a mértéktelenül megnövekedett adminisztráció miatt tiltakoznak. Bírálják az új Nemzeti Alaptantervet és a kísérleti tankönyveket. Hiányolják a fenntartókkal való szakmai egyeztetéseket, kifogásolják a szakmai döntésekben történő mellőzésüket.

KLIK packázásait szinte minden pedagógus megérzi. A lassú, bürokratikus ügyintézés, a kérdések, problémák megválaszolásának elmaradása, vagy semmitmondó üzenetekkel történő „letudása”, a pedagógusok magára hagyása, velük szembeni leereszkedő, megalázó magatartás „kiverte a biztosítékot”.

Lassan a KLIK, az Oktatási Hivatal (OH) a tanárok életét akarja uralni. Minden eszközzel igyekeznek teljes fennhatóságuk alá vonni. Bár nem bűnüldöző szervek, mégis rendszeresen nyomoznak, kutatnak. Figyelik a sajtót, az internetet. Felelősségre vonják, akik vélekedni merészelnek. Pedagógusok egy része kanadai magyarok honlapján írtak véleményeket. Az OH most már azt is figyeli. A KLIK erősen érdeklődött egy makói gyógypedagógus után, aki aláírta a miskolci Hermann Ottó Gimnázium nyílt levelét. Egy debreceni iskolában január 15-én kezdte volna meg munkáját egy pedagógus. Reggel meg is jelent iskolájában, hiszen aláírta az alkalmazásáról szóló szerződést. Mégse dolgozhatott, mert az intézmény vezetője közölte vele, hogy a KLIK még nem készítette el a szükséges iratokat, mert a referens egy hétig kiszálláson volt. Egy hajdúsági pedagógusnak egy hónapja érvényes munkaszerződése van, mégsem dolgozhat, mert a KLIK a kormányzattól nem kért meg idejében egy fontos iratot. Ha az illetőknek egyetlen munkahelye, vagy bevételi forrása lenne, akkor a KLIK-től akár éhen is halhatna.

Adminisztrációs csalásoktól sem riadnak vissza. Például: a pedagógus a munkaidő nyilvántartásában nem jelölheti a helyettesítéseket. A pedagógus szakértőknek négy nap alatt kell ledolgozni a kötelező 32 órát, hogy a mentesített napon elláthassák szakértői feladataikat. Vannak olyan iskolák, ahol a szaktanácsadókat arra utasították, hogy csak 25 órát írhatnak be. Így papíron megvan a kormányrendelet előírta munkaidő kedvezmény. Így is továbbítják feletteseiknek.

A pedagógus szakszervezetek a kormánynak január végéig adtak időt a panaszaik orvoslására. Ismerve az Orbán kormány hozzáállását, valószínűleg semmi érdemi sem fog történi. Akkor a pedagógusok is sztrájkolni fognak. Ha a tiltakozni kívánók összefognak, komoly erőt képviselnek majd, amit mindenképpen figyelembe kell vennie a hatalomnak.

Az ATV Start műsorában nyilatkozott Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. Igyekezve kifogni a szelet a vitorlából, a tiltakozó tanároknak üzenve elismerte, hogy az oktatási rendszer túlbürokratizált, de alapjában véve a reformok sikeresek. Szerinte folynak a pedagógusokkal egyeztetések, ám erről a szakszervezeteknek egészen más a véleménye. Nagyon úgy tűnik: Czunyiné védi a mundér becsületét, azaz a kormány oktatási politikáját, a pedagógusok pedig annyira elkeseredettek, hogy a végsőkig hajlandók elmenni. Nem nehéz megjósolni, hogy sztrájk lesz a vége.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.