Szegény Létavértes

A NB III keleti csoportjában a Létavértes SC ’97 labdarúgó csapata 70 ponttal az első helyen végzett a 2013/2014-es pontvadászatban. Kivívta a jogot a NB II-ben szereplésre. Mégsem indulhat.

A hír szerint a csapat licenckérelme nem érkezett meg időre a Magyar Labdarúgó Szövetségbe. A csapat a magyar labdarúgás bohózatba illő működésének újabb áldozata. Mondja meg nekem valaki: miért kell II. osztályú tagságra jogosultsághoz március 9-én licenckérelmet leadni, amikor a bajnokság csak most zárult? Márciusban honnan tudhatta a Létavértes, hogy ő lesz a bajnok? De – olvasom a napilapban – a másik oldal is hibázott. A klubelnök el is ismerte. Akkor a csapat még nem állt első helyen, ezért úgy gondolta, vár a költséges licenc igénylésével. Közben a fiúk jól focizva, nyolc pontot vertek a mezőnyre, bajnokok lettek. A licenckérelem is elment az illetékeseknek. Mikor nem, ha nem akkor, amikor a győzelem biztossá vált? A MLSZ fura urai azonban elutasították. Józan paraszti ésszel is akkor kellene egy kérelmet beadni, amikor valami biztosság válik. De hát Pesten nem parasztok, hanem előkelő városi emberek ülnek döntéshozó helyeken.

A Debrecen nemzetközi porondon szereplése esélyeiről többször írtam. Környezetem egyöntetű véleménye szerint a csapat a második selejtezőkörben elvérzik. A bajnokságot megnyerték, de a mutatott játék nem nyerte el a tetszést… és ez még a kisebb baj! A nagyobb, hogy ez a teljesítmény kevés a nemzetközi porondon. Egy skót csapat az európai kupákban kevés eséllyel nyer. A meccsek végén a hazai közönség mégis megtapsolja a csapatot, mert látták fiaikat csúszni, mászni, küzdeni, felszántani a pályát, őszintén, nyíltan játszani. Ez a fajta hozzáállás hiányzik a magyar pályákról. A magyar válogatott is elképesztően gyatra játékkal, erős bírói segédlettel nyert az albán tizenegy ellen. A vendégek akár kecskéket is pályára küldhettek volna, azokkal is nehezen bírt volna a honi elit… és ezért a játékért még fizetést is kaptak!

Végül is a pénz a játék elrontója. Amíg elvtelenül, teljesítmény nélkül osztogatják honi labdakergetőknek, addig ne várjunk javulást. Vannak új stadionjaink, komoly pénz a honi labdarúgásban, csak játékosok és csapatok nem.

Egyik ismerősöm a moldáv utánpótlást hozta fel példaképpen. A kicsiny ország fiataljai meglepően jól fociznak. Június 5-én Litvániában játszott a moldáv U21-es válogatott és 3:0-ra verték a vendéglátó hasonló korú csapatát. Azt javasolja – és megszívlelendő -, hogy a korosztályos válogatottakat próbálják meg együtt tartani, érjenek egységes, egymást jól ismerő felnőtt csapattá. Nem kellene itthonról elengedni a fiatalokat, emeljék a hazai bajnokság színvonalát! Később még ráérnek külföldi együttesekhez szerződni. Jó bajnokságban a külföldi játékos megfigyelők is szívesebben jönnek meccseket nézni, játékosokat keresni.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.