„Mondd, te kit választanál?”

Valakinek holnap le kell győzni a sötétséget/Mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap át kell írni a régi meséket/Ó, mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot/Mondd, te kit választanál?

Valakinek holnap le kell tépni magáról a láncot/Ó, mondd, te kit választanál?

Az „István, a király” c. Szörényi-Bródy rockoperában hangzik el így a gyötrő kérdés. Az ország urai választhattak István és Koppány között. Az eredmény ismert.

Április 6-án urnák elé járul nyolcmillió, választásra jogosult magyar állampolgár, egyelőre ismeretlen hányada. A kérdés ugyanaz, mint ezertizenhárom éve. Választunk. Kit? Még a voksolás estéjén kiderül. Kik, kikre szavaztak? Az maradjon az állampolgár titka. Elvégre szabad és titkos választások vannak Magyarországon.

Néhány nappal az urnához járulás előtt honfiú és- leány úgy gondolná, finiséhez érkezett a politikai a kampány. Gőzerővel győzködik a hazafiakat, plakátok borítják el az utcát, az égből is szórólapok hullnak, választási gyűlések sokaságával igyekeznek a maguk pártjára állítani, a még bizonytalankodókat.

Ha gőzt említettem, akkor az fáradt meleg pára. A győzködés is elég lagymatag. A hatalmon lévő párt kényelmes. Közvélemény kutatások szerint biztos befutók, csak a kétharmad kérdéses. A magukat kormányváltóknak kikiáltók, csak becsületből kincstári optimisták. Mintha beletörődnének az esélytelenségbe, tessék-lássék kampányolnak. A Jobbik erőlködik, de a magyarnak túl radikális, így ők sem érhetnek el átütő sikert. Mintha minden résztvevő sejtené a végeredményt, csak kötelességből kampányolnak. Nem lehet hallani választási programokról, kezdeményezésekről. A kormányváltók kommunikációja kimerül Orbán Viktor bírálatában. A Fidesz az „ország jobban teljesít”-et szajkózza. A Jobbiknak van egy-két eredeti ötlete, de az sem áll össze egy átfogó, kormányzásra alkalmas programmá. Igazat adok egyik ismerősöm megállapításának: ez egy unalmas kampány.

A parlamenti helyekért birkózó jelöltek és pártok a múltból vett klisékkel, jelképekkel próbálkoznak. Kevés az eredeti ötlet. A Fidesz egyik plakátja egyenesen időutazásra invitál. Az ötvenes években élők láthattak, olvashattak hasonlót. Narancssárga keretben áll a képviselőjelölt és magyarázza a tutit a körülötte álló tudatlan népnek, mert a jót is muszáj elmagyarázni, mert ezek az istenadta honpolgárok maguktól nem jönnének rá. A képviselőjelölt a nép tanítója pózában hirdeti az igét. Ötvenegynéhány évvel ezelőtt Rákosi pajtás, a nép nagy tanítója hasonló módon okította a szocialista tudásra farkaséhes elvtársakat.

A Jobbik egyik plakátján Vona Gábor pártelnök mutat rám. Ez a póz is hajaz egy tanácsköztársasági mozgósítóra. Ott a vöröskatona a sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmárok felé bök. Egy második világháborús plakáton a Légoltalmi Liga két tagja mutat a járókelőkre, rajta a szöveg: „Rátok is számít a Légoltalmi Liga”. A La Manche túloldalán alkották talán a legismertebb „mutogatós” plakátot. „Az országnak szüksége van rád” – a szigorú tekintetű, bajszos, ujjával a szemlélő irányába mutató Lord Kitchener alakja az első világháború legismertebb képe lett, amelyről úgy tartják, hogy több millió brit lelkiismeretét ébresztette fel és küldte az apákat és fiúkat a lövészárkokba.

MSZP-s anyagokon az előtérbe türemkedik Mesterházy Attila, az adott választási kerület képviselőjelöltje a pártvezér háta mögül bazsalyog. Ugyanígy a Jobbikon is. Üdítő kivétel a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) vezetője, Szili Katalin, aki nem tolakodik választható párttársa elé.

A szórólapok a szokásosak. A jelölt képe, egy-kétoldalnyi általánosság és kész.

Mindössze egy ötlet érdemel említést. Egy pénzszűkében kampányoló jelölt egyetlen plakátot készíttetett. Lefényképezte és feltette a facebookra. Széles ismeretségi köre okán több ezer emberhez jutott el.

A választási előkészületekre több szót nem is érdemes vesztegetni. Hasznosabb, tartalmasabb cikkek elől venné el az oldalakat.

A kampánynak azért vannak már győztesei: a papírgyűjtők, akik a jövő évi alágyújtóst próbálják a politikai szóróanyagokból biztosítani. Pedagógusok, most küldjék tanítványaikat papírért! A MÉH-be adva fedezhetnék az osztálykirándulás költségeit. Bár a parlamenti plüsshelyekért acsarkodók egy mukkot sem szólnak az oktatásról, tudtukon kívül mégis jót tesznek az iskoláknak, hiszen öntömjénezésükre annyi papírt gyártatnak, hogy több ezer nebuló országjárását teszik lehetővé.

                                                                                 Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.