Robbanásveszély! – benzinkutas esetek

Áfor kút 1965-ből

Amikor befordultam a Diószegi úti benzinkúthoz, porfelhőben úszott. A betonon mindenütt homok. Sőt a homokcsík folytatódott a Diószegi útig.

- Jött egy dinka, Mercedesszel. Már szaggatott a motorja, annyira nem volt üzemanyaga - kezdte a kutas kérdésemre. - Tele kérte. Őméltósága pedig bevonult a shopba. Töltöttem. Gondoltam, utána lemosom a szélvédőt. Hátha leesik egy kis jatt. Nyomom a dízelt, amikor csöpögésre figyeltem fel. Aztán csurogni kezdett. Ahogy a tankba egyre több került, annál erősebben folyt. Berohantam a shopba. Szóltam az ürgének, húzzon innen a Mercijével, mert felrobbanunk! Gyorsan elhajtott. Nem tudom, meddig jutott, de adott nekünk bőven munkát. Egy órára be is zártunk, míg felitattuk a dízelt.

A Galamb utcai töltőállomásra egy melósruhába öltözött öregúr kivénhedt kétütemű Wartburgját izomerővel tolta be. Elhárítva a kutasfiú segítségét, maga nyúlt a benzinpisztolyhoz, fogott csotrogánya feltankolásához. Két-három liter beleeresztése után gyanús, lassan terebélyesedő sötét folt jelent meg a keletnémet csúcstermék alatt. A kutas észlelte:

- Tata, csöpög a tankja!

Az öreg csak lemondóan legyintett: - Tudom, csak annyit töltök, amennyi kitart hazáig.

- Igyekezzen, mert felrobbanunk! - figyelmeztetett az alkalmazott.

Az idős ember nem is folyatott sokáig. Öt literrel megelégedett. A kutasfiú elkérte az árát (amúgy szabálytalanul), csakhogy minél hamarabb elhajtson az öreg a csöpögő tankú autójával.

Nem jutott messzire. A zsibi buszmegállójáig ki is folyt a tankolt mennyiség.

Legközelebb a kútnál járva elmeséltem a dolgozónak.

- Akkor elég nagy volt a kocsi fogyasztása - poénkodott, de hozzátette: - Utána szórtuk keményen a homokot.

Az ifjú hölgy Duster terepjárójával állt be a Balmazújvárosi út egyik kútjához. Elhárította a kutas segítő ajánlkozását, rutinosan fogott a tankoláshoz. Egyik kezét csípőjére téve, másikkal a töltőpisztolyt tartva várta kocsija tankja telítődését. A benzinkúton megszokott látványt (még ha csinos is a nő) hirtelen valami furcsa zavarta meg. Az alaposan sminkelt hölgy kirántotta a pisztolyt a tankból és orra előtt kezdett hadonászni. Közben természetesen spriccelt a nafta, mert a tankoló továbbra is a „ravaszon” tartotta ujját. A hölgy önmagát is lelocsolta. Az önspricc után sikoltozva dobta el a pisztolyt, egyhelyben toporzékolva hessegetett felszabadult kezével. A másikat továbbra is csípőjén pihentette, mintha odaragasztotta volna. Még mielőtt az egész kutat elárasztotta volna benzinnel, a kutas futott oda és lokalizálta a pisztolyt. Csendesen kérdezte:

- Miért csinálta?

- Egy darázs szállt el az orrom előtt - válaszolta szipogva a nő.

- Ahhoz képest az egész kutat lángba boríthatta volna.

- Bocsika! - ennyire tellett az ifjú, amúgy szőke nőtől.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.