A könyv hete, a tudás ünnepe

Egyértelműen nőtt az olvasási kedv  Fotó: Debreceni Ünnepi Könyvhét

A könyveké, az irodalomé, a tudásé a főszerep szeptember elején szerdától vasárnapig a debreceni Csapó utcán. Naponta ezres nagyságrendben fordulnak meg az olvasás kedvelői arrafelé, s kis szerencsével még egészen ritka darabok tulajdonosaivá is válhatnak.

Az elmúlt évek, vagyis évtizedek tendenciája alapján azt a szomorú tényt kell megállapítani, hogy a könyv elértéktelenedik, a tudás súlyától egyre többen megijednek, a műveltség erényének jelentősége alábbhagy. Ezt a tendenciát láttuk eddig. Most azonban, mintha a karanténidőszak miatt újra egy kicsit nagyobb megbecsüléssel tekintenénk az irodalomra. Az ország nagyvárosaiban megrendezett eseményt a cívisvárosban kimondottan sokan kedvelik. Ilyenkor nem csupán vásárolni lehet, hanem dedikáltatni, szerzők előadásait meghallgatni, de akár bele is kóstolhatunk, milyen olvasóból íróvá, szerzővé válni.

A Fórum előtti téren, a Csapó utcán az eddigiektől egy kicsit kevesebb, összesen 16 pavilon várja az érdeklődőket, a legkülönbözőbb stílusokkal, műfajokkal, témákkal. Aki pedig ritkaságokra, régiségekre vágyik, betérhet az antikváriumi könyvbarlangba is. Az irodalom továbbvivőinek, őrzőinek standjánál kellemes érzés látni, hogy szinte megmozdulni sem lehet. Valamennyi korosztály képviselteti magát, és a fiatalok nem csupán a kötelezőket keresik, hanem előszeretettel érdeklődnek filozófusok, vagy akár a helyi, kevésbé ismert, egykori nagy szerzők egy-egy példánya iránt is.

A könyvek a nyomtatás feltalálása óta csaknem fél évezreden át adtak, adnak tudást, műveltséget, ötletet és lehetőséget az embernek. A legviharosabb években, a huszadik században a politika eszközévé vált az irodalom, Európában pedig voltak olyan eszmék, amelyek a tűz martalékává tették. Azonban a digitális univerzum megjelenésével egyre több, szinte értéktelen tudást örökkévalóvá tenni, de a huszonegyedik század rohanó világa ezt sem becsülte. Jelenkorunk nagy járványa kellett hozzá, hogy újra felismerjük, mit is ér az a műveltség, az az erő, amit az irodalom és a könyvek hordoznak, és amit Debrecenben és az egész országban az év e rövid hetén ünneplünk.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.