Pöri, pari, ubi, buri

Nemrég a megye déli fertálya felé haladva, Berettyóújfalu határában egy kifőzde akciós kínálatára meredtem: Röfi pöri, buri, kovi ubi. A megfejtéssel bíbelődve, elfeledkeztem az árak megjegyzéséről. Amit olvastam, nem vicc. Ha nem látom, nem hiszem el.

A piacon járva is találkozom a magyar nyelv megerőszakolásával, amikor a paradicsomot pariként, a cukkinit cukiként hirdetik eladásra. Bár nem ide tartozik, de külön fejtörést okoz, hogy egy árus miért Szulejmánnal (filmsorozat szerdánként az RTL Klubon) reklámozza szabolcsi almáját?

Szép, de nehéz a magyar nyelv. Külföldiek megmondhatói, mily keserves megtanulni…, nem mintha nekünk könnyebb lenne. Nincs még egy olyan náció, amely három módon is megszólít valakit, vagy azonos hangalak több jelentést is hordozhat. A nyelv erőszaktevőit talán az egyszerűsítés szándéka vezérli, de lehet próbálkozás a tartalmak közlésének gyorsítására. Akcelerált világunkban a beszéd is felgyorsult. Míg a XIX. század második felében Rózsa Sándor egy Szeged közeli korcsmában pöcörögve azt merészelte mondani: „Bakfitty”, a válasz röpke két perc múlva meg is érkezett: „Aha”. Anno ez heves szóváltásnak minősült. Ennyi idő alatt a mai kor türelmetlen beszélgetői rég faképnél hagyták volna egymást.

Minél rövidebb idő alatt, minél többet szándékozunk közölni, erre pedig a hagyományos hangalak, mondat- és szószerkezet nem alkalmas. Az egymással szóba elegyedők az internet szélessávú gyorsaságával kommunikálnának. Az egységnyi idő alatti szóbeli közlendők mennyiségének közlése csak a meglévő köznyelvi szavak csonkításával érhető el. Más lehetőséget még nem kísérleteztek ki.

Lelki szemeimmel látom a szomorú jövőt, amikor már csak perceket töltünk embertársainkkal, megszűnik az irodalom, teljesen elidegenedik, elgépiesedik a társadalom. Belátható időn belül kettes számrendszerrel fogunk kommunikálni, anyanyelvünk pedig úgy kihal, mint a dudumadár.

Nyelvünket védetté kellene nyilvánítani. Megtartani és fejleszteni, hogy unokáink is beszéljék, ne a számítógép legyen az egyetlen kommunikációs lehetőség és eszköz.

                                                                                                   Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.