Olvasztókemencébe dobva ölték meg a japánok a beteg kínai bányászokat a második világháborúban

Sanghaj, 2014. augusztus 8., péntek (MTI) - Vasércolvasztó kemencébe dobva ölték meg a második világháborúban a japánok a beteg kínai bányászokat - derül ki a japán háborús bűnösök vallomásainak Kínában nyilvánosságra hozott dokumentumaiból.

 

    Az állami archívumok hivatala legutóbb Kasivaba Juicsi, 1932 és 1945 között Északkelet-Kínában állomásozó japán hivatalnok vallomását tette közzé. Kasivaba az ottani japán bábállam, a Mancsuko katonai rendőrségének tagja volt, s 1942-ben rendőrfőnökként a fusuni szénbányában kiütött járványos megbetegedés megállításáért volt felelős. A rendőrfőnök 97 rossz egészségi állapotban lévő embert záratott el, közülük 54-en haltak meg, a betegek közül sokat a helyi javítóüzem vasércolvasztó kemencéjébe dobatott.

    A vallomás egy 1941 őszén történt esetről is beszámol, amikor mintegy két és félszáz, a szénbányában rabszolgamunkára fogott kínai szökött meg. Kasivaba és társai bekerítették a szökevényeket, sokukat ott helyben agyonlőttek, a többieket elfogták. A rendőrfőnök a helyi koldusokat sem kímélte: azokat évente egy-két alkalommal "összegyűjtötte" és a környékbeli hegyekbe száműzte.

    Az állami archívumok hivatala július eleje óta naponta teszi közzé egy-egy japán háborús bűnös újabb vallomását. A lépésre azt követően került sor, hogy a japán miniszterelnök, Abe Sindzo és japán jobboldali politikusok tagadni kezdték, hogy a japánok háborús bűnöket követtek el.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.