A nemzetköziség „ízletes” egyetemi ünnepe

Hatalmas tömeg volt kíváncsi a "kajafesztiválra"  Fotó: ISU

Ezúttal sem maradt el a Debreceni Egyetemen az egészen egyedülálló kezdeményezésből indult International Food Day. A gasztronómiai fesztivál célja rendre, hogy megismertesse a közönséget a külföldi hallgatók hazájának konyhájával és annak különlegességeivel. A 2023-mas évben május 19-én, pénteken ünnepelték az ételeket.

Az International Student Union – ISU Debrecen jóvoltából telt meg pénteken a Debreceni Egyetem előtti tér. Több százan vettek részt a nemzetközi ételek fesztiválján. Huszonnégy ország Debrecenben tanuló hallgatói települtek ki az egyetem főépülete elé, hogy bemutassák és megízleltessék hazájuk legízletesebb fogásait az érdeklődőkkel. Egyiptomtól Kínáig, Koszovótól Brazíliáig, szinte valamennyi kontinens képviseltette magát. Az ízletes és színes falatokat kóstolójegy ellenében lehetett tányérra kapni. Mindez azonban természetesen nem csupán az ételek elfogyasztásáról szólt, hiszen az egész esemény leginkább egy fesztiválünnepre hasonlít, ahol a magyar és külföldi hallgatók megismerhetik egymás szokásait, kulináris titkait. Apropó, magyar. Noha az alapesemény a világkonyháról szól, természetesen a hazai gasztronómia jellegzetességei is feltűnnek, hogy a más országokból, akár másik kontinensről érkezett egyetemisták találkozhassanak Magyarország ikonikus finomságaival is, így egyfajta kölcsönös lehetőséget biztosítva a kulináris ismeretszerzésre. Függetlenül attól, hogy ez a rendezvény egyetemi szervezésű, bárki számára nyitva állt a lehetőség, hogy kilátogasson az ínycsiklandó illatok és ízek közé. Ennek köszönhetően pedig megannyi, egyetemen kívüli idős és fiatal is kóstolt a szervezők legnagyobb örömére.

Az Egyetem téren felállított faházak mögött ezúttal is lehetőség volt elkészíteni a bemutatandó feladatokat, a szakácsok, éhes érdeklődők, résztvevők pedig az ízletes élvezeteket követően ki is pihenhették mindezt, hiszen a felállított sátor alatt kényelmes kanapék várták az érdeklődőket. Mindeközben pedig a szemerkélő eső ellenére folyamatosan tele volt a színpad előtti terület, hiszen kiváló hangú, tehetséges külföldi hallgatók kápráztatták el közönségüket könnyűzenei tudásukkal. Miután pedig leszállt az este, elkezdődött az afterparty, amelyen ugyancsak a nemzetköziség jegyében álltak színpadra a dj-k.

Habár az International Food Day alapvető célja természetesen az ízek kavalkádjának reprezentációja, a találkozások lehetőségének is teret ad. A legnagyobb debreceni fesztivál, a Campus nyilvánvalóan hasonló esélyt ad a nemzetköziség kétségtelenül színes és széles palettájának végletekig történő kiélvezésére, ez a gasztronómiai ünnep mégis egyedülálló módon nyújtja aranytálcán az egyetemi polgárok számára, hogy megismerjék egymás kultúráját. És persze rájöjjenek, a nemzetköziség generációktól függetlenül mindenki számára előny, tudás, lehetőség.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.