Mundérba bújt történelem

Orosz tengeralattjáró katonájának egyenruhája

Amennyiben egyik szombat reggel Váradi Feri barátom betoppanna hozzánk egy személygépkocsival, hogy nosza, üljek be mellé és autózzunk el Szeghalomra, és tekintsük meg egy ottani magángyűjtő relikviáit, biztosan nemet mondanék.

Egyrészt, mert Váradi Ferinek sosem volt jogosítványa, és úgy néz ki, hogy nem is lesz. Másrészt, meg pár éve láttam egy kilencszáz darabos, nyomasztóan unalmas írógép magángyűjteményt. Most meg itt van egy kiállítás, csupa-csupa zubbonyokból. Már itt az írásom elején ki kell jelentenem, hogy jelen esetben óriásit tévedtem.

Őszinte leszek. Én soha nem hallottam erről a kiállításról. Ám, az élet úgy hozta, hogy egy készülő játékfilm kellékeként szükségünk lett egy rendszerváltás előtti, román rendőr egyenruhára. Internetes kutakodás után leltem rá a szeghalmi magángyűjteményre. Telefonon egyeztettem egy időpontot Túri Jánossal, Szeghalom hivatásos tűzoltóparancsnokával, a gyűjtemény tulajdonosával. Már a találkozás első percében megállapítottam, hogy Túri János karizmatikus, erős egyéniség, meggyőző erejű személy.

Huszonhat éve gyűjti a relikviákat, és mára több mint ötezer emléktárgyat rendezgethet Szeghalmon, az egykori Simay kisdedóvó épületében. A kiállítás megálmodója olyan tárlatvezetést kreált számomra, amit komoly muzeológusok is megirigyelhettek volna. Ez valószínűleg nem az én személyemnek szólt, hanem azt az elhivatottságot tükrözi, amellyel ezt a tárlatot összegyűjtötte, gondozza, ápolja. Minden 1991-ben kezdődött. Az aradi tűzoltókkal kellett felvenni a kapcsolatot, ott kapta az első sapkáját, pedig a parancsnoki fejfedőt pusztán csak viccből kérte el. A sapka három évig egyedül árválkodott. Először a kollégák hozták be a szomszéd, szülő, rokon használaton kívüli egyenruháit. Aztán egyre csak bővült az anyag. A gyűjtemény tizenöt évig vándorkiállításként működött Kecskeméten, Debrecenben, Pécsett, Budapesten, Szolnokon. Az anyag egyik ritkasága, hogy a rendszerváltás után az összes vezérkari főnök ruhája megtalálható benne. Van itt I. világháborús huszár ruha, pilóta bőrkabát, II. világháborús ejtőernyős őrnagyi egyenruha.  

A tárlatvezetés során Jánosnak minden egyes tárgyhoz van egy története. – Az itt látható 56 -os forradalom idejéből származó vérfoltos zászlót egy anya adta nekem – meséli megilletődötten. – Arra kért engem, soha ne mossam ki, mert ezzel a nemzeti színű, lyukas zászlóval volt a hősi halott fia letakarva a barikádoknál.

A hátsó kis teremben Túri János Kovács Gyulának állít emléket fotókkal, újságokkal, emléktárgyakkal. Az afganisztáni küldetés során, csaknem tíz éve tragikus körülmények között elhunyt szeghalmi tűzszerész emlékét őrzi így, akit egyébként személyesen is ismert. Épp egy amerikai konvojt biztosított, mikor egy pokolgép felrobbant, és ő meghalt. A családja a gyűjteménynek ajándékozta az összes relikviáját.

A világon negyedikként lett nyolc danos karate mester, Furkó Kálmán, a magyar kiképző ezredes relikviáit tekinthetjük meg a másik sarokban. A következő tárlónál János kezembe nyom valamit.  Úgy tudnám leírni, mintha a nádfedeles tető egy darabját a szorgos méhek beimpregnálták volna. F-117-es bombázó szárnytöredéke volt.  Pont húsz éve annak, hogy a jugoszláv háború idején, a nyugalmazott szerb ezredes, (nemzetiségét tekintve székely magyar) Dani Zoltán lelőtt egy amerikai felségjelű „lopakodó” harci repülőgépet. Az eset Budjanovci falu közelében történt. Dani Zoltán egyenruhája szintén a kiállítási tárgyak között szerepel.

Nem találnák ki, mi Túri János legkedvesebb tárgya a múzeumban. A nagyteremben, látható Mór Laci bácsi fényképe, aki híres fotográfus volt Szeghalmon. Az övé volt az a hosszúkás, ezüstös kitűző, amely Habsburgok királypárti jelvénye volt. Összesen húsz van belőle az egész világon. Ezt Laci bácsi Habsburg Ottótól kapta, amikor 1929-ben együtt voltak egy vízi cserkésztáborban.

Aki szeretné megnézni a kiállítást, azoknak itt egy kis tájékoztató csomag.

Mundérba bújt történelem Túri János Állandó kiállítása. 5520. Szeghalom Tildy u. 14.

Nyitvatartás: hétköznap 8-16 h-ig, Szombat, vasárnap 10-15 h-ig. telefon: 06/70 339-7837

Facebook: mundérba bújt történelem

Képgaléria: ITT              

dalnoky

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.