Somogyi Ferenc

Somogyi Ferenc

Somogyi Ferenc sok évtizede Debreceni lakos, hatvan éves, pedagógus, egy leánygyermek édesapja. Mint újságírással is foglalkozó, helyben lakó ember, írásaiban eddig is szóvá tette a városban tapasztaltakat. Kritikusan figyeli Debrecen életét, fejlődését. Az 5-ös körzet jelöltje.

- Miért érezte fontosnak, hogy induljon az önkormányzati választásokon?

- Úgy érzem, bírálni kevés. Kényelmes dolog otthonról, a fotelból osztani az ötleteket. Több kell! Érdemben tenni! Önkormányzati képviselőként erre nyílhat lehetőségem, ami mindenki hasznára válna.

- Miért nem egy pártot választott? Van kínálat?

- Éppen azért, mert a DISZ nem párt. Se jobb-, se baloldali tömörülés. Nem más, mint egy városért eddig is aktívan ténykedő egyesület. Unom a politikát. A város gyarapodása nem szócséplésből valósul meg. A DISZ ízig-vérig városért élő egyesület.

- Városi szinten mi az, ami nagyon módosításra szorul?

- Az utóbbi két évtizedben Debrecenben látványberuházások sorozata valósult meg (nagyerdei stadion, Kossuth tér és környéke, Békás-tavi rekonstrukció, Latinovits Színház, stb.). Örülünk a város szépülésének, de a városlakók túlnyomó többségének mi haszna belőle, amikor az utcájuk aszfalt nélküli, vagy a kátyúk miatt lehetetlen közlekedni rajta, parkjaik gondozatlanok (tele kullanccsal, szeméttel, parlagfűvel), kilométerre van a legközelebbi bolt, csapnivaló a közösségi közlekedés? Nincs az a pénz, amit ne lehetne felhasználni a városközponton túli városrészek fejlesztésére! Ezért a város érdekében: - El kellene számoltatni a leköszönő városvezetést, leginkább a teljesíthetetlen bevételi tervekről? Teljes körgyűrű kell a város körül! Az átmenő forgalmat ki kell vezetni a városból. Szükséges további villamosvonalak építése (Vágóhíd utca, Böszörményi út irányába, a városközi kötöttpályás közlekedés kialakítása Hajdúböszörmény, Hajdúsámson felé). A vonalak megépülése környezetvédelmi célokat is szolgálna. A környező települések lakói is utazhassanak debreceni bérlettel a helyközi közlekedésben (a pesti példa mintájára). Minden debreceni közút használható szilárd burkolattal legyen ellátva! Nagyobb kereskedelmi egységeket telepítsenek a város keleti részébe!

- A körzetében milyen fontos feladatokat, tennivalókat említhet?

A fényesudvari panelházak szavatossági ideje (50 év) lassan lejár. Gondoskodni kell állagfelmérésről, felújításról, esetleges kiköltözés esetén a kompenzációról, új lakhatási hely kijelöléséről. A forgalmas Faraktár és Hajnal utcáról az átmenő forgalmat ki kell vezetni. A NAV környékének rendezése elengedhetetlen: kulturált parkolóhelyek kialakítása, az Alkotmány utca és a Faraktár utca szervizútja burkolatának javítása, új aszfaltréteggel terítése, ezeknek az utcáknak az egyirányúsítása. A környék közbiztonságának erősítése, a Fényeudvarban működő polgárőr csoport létszámának növelése, erősebb támogatása. A Kossuth gimnázium környezetének rendezése, új parkolók kialakítása. A Hajnal utca Attila térhez közeli részén is parkolók kialakítása, a körzet parkjainak megújítása, rendszeres gondozása, a körzet gazdátlan, leromlott állagú házainak rendezése, a hajléktalanprobléma megoldása.

Végül: mi az, amiről nevem megjegyezhető, miért szavazzanak rám? Három diplomával rendelkezem (gyógypedagógus, okleveles közművelődés előadó, történelem tanár), valamint a Rendőrtiszti Főiskolán szerzett büntetés-végrehajtási nevelő felsőfokú szakképesítésem van. Főleg gyógypedagógus vagyok. Életem dolgos éveiben (a mai napig) többszörösen hátrányos helyzetű vagy fogyatékos (vagy mindkettő) gyerekekkel, felnőttekkel foglalkoztam, foglalkozom. A Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tizenhét évet dolgoztam, mint nevelőtiszt, majd vezető nevelő. Alezredesi rangban szereltem le. Talán ezek az információk segítenek a nevemet megjegyezni, de szeretném, ha nemcsak ezért ismernének. Tenni akarok Debrecenért!

A DISZ és dr. Dobrossy István polgármesterjelölt támogatja