Most készítsünk kovászos uborkát!

Íme a készülő koviubi

A kovászos uborkát bizonyára nem kell bemutatni, hogy mihez is ajánljuk, szeretjük fogyasztani.

A nagy nyári hőség éppen ideális, hogy egyik kedvenc, roppanós savanyúságunkat könnyen elkészítsük tartósítószer-mentesen, amit még karácsonykor is tálalhatunk. Néhány apró tipp, hogy mindenki örömére tökéletesen sikerüljön. Mondhatni, szinte elronthatatlan.

Hozzávalók: egy 5 literes üveg, amibe kb. 2,5 kg kovászolni való uborka fér (lehetőleg 10-15 cm közötti hosszúságú, és minimum 3 cm átmérőjű legyen), valamint 1 csokor kaprot, 1 fej fokhagymát kell mellékelni. Sokan 1-2 babérlevelet is nélkülözhetetlennek tartanak hozzá. Továbbá víz, só és egy szelet kenyér szükséges.

Az uborka válogatásánál a frisset keressük, ami élénk sötétzöld, nagyon szúrós, szőrös és kemény. Elraktározás előtt legalább egy órán át áztassuk bő, hideg vízben. Érdemes előző este elkészíteni a levét, mielőtt beletennénk, hogy kihűljön, amennyiben nem puha, hanem ropogósabb uborkát szeretnénk kapni. Ekkor kb. 3 liter vizet forraljunk fel 3 evőkanál sóval, ami reggelig kihűl, majd összerakhatjuk az alapanyagokat érleléshez. Természetesen alaposan kimosott üvegbe tesszük a még alaposabban megmosott uborkát, két végét levágva, amit teszteljünk, hogy nem keserű-e. Nem fontos, de bevágható hosszában, majd a vágásra merőlegesen a másik oldaltól kezdve is. A végeken ilyenkor azért hagyni kell 1-1 centit, hogy összetartsa az uborkát. Az üveg aljába egy kis kaprot teszünk, és szépen sorban, egymás mellé belepakolgatjuk az uborkát, hogy könnyebben és több férjen az üvegbe. Közétesszük a fokhagymaszeleteket, a tetejére ismét kaprot. A tetején annyi helyet hagyunk, hogy a szelet kenyér is elférjen, majd felöntjük az elkészített sós vízzel. Kis tányérral vagy tálkával letakarjuk, így kitehető a meleg napra, ahol kánikula esetén 2-3 nap elég is neki. Majd kisebb üvegekbe szétosztva, leszűrve, ráöntve a levét, hűtőben tárolandó fogyasztásig.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.