Ajándék egy debrecenitől a debrecenieknek

Halmos Sándor és a könyv  Fotó: HAON

Dr. Kardos Albert emlékére, halálának 75. évfordulójára alcímmel jelent meg nemrég egy könyv Debrecenben. A szerkesztő Halmos Sándor, aki a debreceniek körében ismert zsidóság kutató - és talán ennek okán nincs is igazán jelentősége a szerzőnek.

A kiadvány főcíme annál beszédesebb: Ajándékomat megbecsüld! – e cím Szurmainé dr. Silkó Mária könyvén keresztül Szabó Magdához kötődik, s tudott, hogy az írónő tisztelője volt Kardos Albertnek. (A címválasztás persze jelezhet más dimenziót is, hiszen Halmos Sándor szerkesztői munkájáért vannak, akik hálásak lehetnek.)

A tanulmány bibliográfia-szerűen összegyűjti és bemutatja a Csokonai- és Tóth Árpád-kutató, a megszűnt Zsidó Reálgimnázium alapítója és első igazgatója, a debreceni irodalmi élet meghatározó és jellegzetes egyéniségének életútját. Számos, Kardos Alberttől fennmaradt, tanítványairól szóló visszaemlékezés gazdagítja a gyűjteményt, de a mintegy 100 oldalas könyv szól azokról is, akik méltatták a neves debreceni tudóst.

Képmelléklet és irodalomjegyzék is segíti az olvasót Kardos Albert alaposabb megismerésében, a kötet külső, elegáns megjelenése pedig a Kapitális Kft. nyomdai munkáját, a könyvterv pedig a TT Play Kft. igényességét dicséri.

Érdemes kézbevenni!

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.