Kiesett a címvédő, búcsúzott a házigazda

Tóth Ádám zsákolása

Meglepetésekkel kezdődött a kosárünnep Debrecenben, a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa nyolcasdöntője. Az eseményt a Főnix Arénában rendezik és csütörtök délután és este lezajlottak az első mérkőzések. Kialakultak az elődöntők párosításai.

Nem kifejezetten szurkolóbarát időpontban, 13 órakor rajtolt csütörtökön a Magyar Kupa döntőjének megmérettetés-sorozata. Ennek ellenére csaknem száz szurkoló érkezett Szombathelyről, hiszen az első mérkőzést a címvédő Falco vívta a Szeged ellen. Érdekesség, hogy a sárga-feketék egy esztendeje épp a házigazda DEAC ellen nyerték meg a trófeát. A jelenleg szegedi mezben pattogtató Bognár Kristóf, a szombathelyiek és a cívisvárosiak számára korántsem ismeretlen kosaras nem bízta a véletlenre. Ziccerei, hárompontosai egyaránt könnyeden estek a gyűrűbe és a SZEDEÁK hamar komoly előnybe került. A találkozó hajrájában a Falco csaknem húszpontos hátrányból is fel tudott állni, de egyenlíteni nem sikerült. A szegediek a fáradtság ellenére is kitartottak és a vasiakat kiütve elsőként jutottak elődöntőbe: 74-78. A szombathelyi szurkolótábor érthetően nehezen viselte a kudarcot, komoly szócsata alakult ki a csalódott játékosok és a dühös fanatikusok között.

A második meccsen fél négytől a DEAC-Tungsram gárdája vonult a pályára. Berényi Sándor legénységének a Vojvoda Dávid fémjelezte Alba Fehérvárral kellett megmérkőznie. A válogatott játékos számára a második félidő hozta a feltámadást. Az első két negyedben a DEAC nem engedte kezdeményezni a fehérváriakat, Polyák Lászlóék védekezése is remekül működött. A harmadik negyedben azonban a Godwin Omenakával centerposzton felálló Fehérvár lassan elkezdett egyre nagyobb különbséget kialakítani, megfogták vendéglátóikat. A nap második meglepetéseképp a címvédő után a házigazda Debreceni Egyetem alakulatának is első találkozóján kellett búcsúznia a kupától: 87-94.

A harmadik mérkőzés volt a nap rangadója, a piros-fekete-derbi. A Körmend és a Szolnoki Olajbányász nézett farkasszemet egymással. Mindkét oldalon megjelent a népes szurkolótábor egy része is, így a szurkolókra sem lehetett panasz. Pontosabban rájuk nem lehetett panasz, a pályán zajló események ugyanis a vártnál jóval kevesebb izgalmat tartogattak. Az Olaj nagy lendülettel vágott neki a negyeddöntőnek, és nem hagyta szóhoz jutni vasi ellenfelét. A szolnokiak harmadik csapatként simán jutottak a legjobb négy közé: 75-96. A záró összecsapáson az utolsó kiadó helyért a Nyíregyháza és a Kecskemét harcolt. A mezőny újonca, a Nyíregyháza nyugodtan kezdett és egy ideig fej-fej mellett haladtak a felek, nem volt komoly kezdeményezés egyik oldalról sem. A hírös városiak előnye azonban éppen elegendő volt ahhoz, hogy higgadtan megőrizze a végéig a vezetést. Sőt, a hajrában már egészen tetemes különbség állt a két csapat között, így ezúttal is sima volt a továbbjutás. A Kecskemét 63-77-es diadalával negyedikként harcolta ki az elődöntőben való részvételt.

Pénteken Szeged – Fehérvár és Szolnok – Kecskemét elődöntőket rendeznek. Ezek alapján pedig eldől, szombaton ki játszhatja majd a bronzmeccset és ki küzdhet az idei kiírásban a trófeáért. Egy biztos, hogy ezúttal trónfosztás lesz, hiszen a címvédő már nincs versenyben.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.