Kétpontos kosárnyitány

Armwood újra Debrecenben  Fotó: DEAC Kosárlabda

A DEAC számára is elkezdődött a 2019-20-as A-csoportos kosárlabdaszezon. Kovács Adrián „újonc” edzőként a Kaposvári KK elleni győzelemmel debütált szombat este a Debreceni Egyetem csapatának kispadján. Bár tíz fölé is emelkedett a Debrecen előnye, végül kettő pont maradt meg, így 81-79-es végeredmény született.

A cívisvárosi publikum mondhatni kötelező feladatának eleget téve már negyed órával a meccskezdés előtt megtöltötte az Oláh Gábor utcai sportcsarnokot. A feldobást követően oda-vissza megvoltak az első lehetőségek, de a kosár nehezen akart összejönni, végül Milos Borisov törte meg a csendet. A jóval nagyobb tempót diktáló hazaiak agilis játékuk ellenére sem tudták igazán érvényesíteni akaratukat, a Kaposvár tartotta a lépést. Fekete Ádám tanítványai vezetést szereztek, ám ekkor a Jahenns Manigat hűtötte le a vendégek lelkesedését. A negyedben végig jelen lévő szervezetlen debreceni védekezésnek köszönhetően mégis a somogyiak zárták előnnyel a játékrészt: 17-19.

A második felvonásba jól szállt vissza Manigat, aki újra megszerezte csapatának a vezetést. Úgy tűnt, Kovács Adrián megtalálta az ellenszert a kaposváriak játékára, de kisebb hiba csúszott a gépezetbe, mert a találkozón 24 egységig jutó Dramicaninnak sikerült kijátszania a fekete-fehérek szoros palánk alatti védekezését. A félidőt kétpontos győzelemmel zárták Tóth Ádámék, az állás 39-39.

A harmadik tízperc kiváló DEAC-pillanatokkal kezdődött. Manigat folytatta remek szériáját és a tavalyi szezon debreceni MVP-jével, Borisovval karöltve lehetőséget adtak a szurkolóknak, hogy 52-42-nél tízig számoljanak. Az negyedik játékrészre fordulva ez a differencia megmaradt és úgy tűnt, Kovács Adrián legénysége feleszmélt a szezon eleji formából. Az utolsó kisszünetben 64-54 állt az eredményjelzőn.

A gyorsan jött hazai reményeket Hendleinék azonnal szerte is foszlatták, hiszen tetemes hátrányukat ledolgozták a kék-fehérek, sőt Dramicanin még előnyhöz is juttatta együttesét. Az utolsó percre fordulva abszolút ki-ki küzdelemmé alakult a játékkép. Tóth Ádám zseniális védekezése szinte levegővételnyi helyet nem hagyott a kaposváriak támadójátékának, a Szolnokról igazolt játékos zsákolása pedig újfent a DEAC kezébe juttatott egy minimális előnyt. Érkeztek az ilyenkor menetrendszerű faultok, az ezeket követő büntetők azonban rendre a hajdúságiak javait szolgálták, így Polyák Lászlóék kettő pontos, kettő pontot érő győzelemmel nyitották az idényt. A végeredmény 81-79.

A mezőny legeredményesebb játékosa Dramicanin lett 24/9-es mutatóval, míg a Debrecennél Manigat szerezte a legtöbb pontot. 22 egységből 12-t a vonalon kívülről jegyzett.

A Debreceni Egyetem „fiainak” játékán nyilvánvalóan érezhető volt a szezon eleji forma. Legfőképp a védekezés kezdeti szervezetlenségén és a kifejezetten sok könnyű kaposvári zicceren mutatkozott ez meg. A visszatérő Isaiah Armwood sérülésen van túl, így látszólag ő sem volt képes még százszázalékos formába lendülni. Tóth Ádám palánk alatti játéka mindezektől függetlenül kiemelendő, hiszen szinte megtörhetetlen falként állta útját az ellenfél betörni készülő támadóinak.

A fekete-fehér alakulatra pénteken vár az újabb megmérettetés. A Körmenden vereséget szenvedő, újra A-csoportban szereplő Oroszlányhoz látogatnak majd.

Barna Marci

DEAC - Kaposvári KK 81-79 (17-19, 22-20, 25-16, 17-25)

DEAC: Costa 4, Manigat 22/12, Boriszov 17/3, Armwood 9Tóth Á. 16

Csere: Tóth B. -, Harrison 2, Polyák 4, Bognár 7/3.

Edző: Kovács Adrián

Kaposvár: Davis 16/3, Norfleet 4, Ponjavics 10/6, Dramicsanin 24/9, Hendlein 12/3

Csere: Lalics 10, Krnjajski 3/3, Baki.

Edző: Fekete Ádám

Kovács Adrián: Hullámzó volt a játék képe, de szerencsére a legvégén a mi akaratunk érvényesült. Az első félidőben sok volt az eladott labdánk, és nem voltunk elég agresszívak a lepattanózásban. A harmadik negyedben tudtunk valamelyest ritmust váltani, és szerencsére az itt megszerzett előny végül kitartott a végéig.

Fekete Ádám: Előzetesen lehetett rá számítani, hogy a bombaerős kerettel rendelkező Debrecen ellen nem lesz egyszerű dolgunk, és ez be is igazolódott. Gratulálnom kell a játékosaimnak, hiszen keményen játszottak, és 25-30 percen keresztül tudtuk is kontrollálni a játékot. A harmadik negyedbeli megingásunkat nagyon szépen kihasználta az ellenfél, ettől függetlenül visszajöttünk, de sajnos a végjátékban nem mi hoztuk a jó döntéseket.

(forrás: DEAC Kosárlabda)

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.