Középkori ezüstpénzekből nyílt kiállítás

Egy értékes tárgy

Debrecen, 2014. május 30., péntek (MTI) - A középkori Lengyelországból származó ezüstpénzekből nyílt kiállítást pénteken a debreceni Déri Múzeumban.

A nyugat-lengyelországi Głogówból származó leletet 1987 októberében két helyi lakos találta egy fából készült hordóban. A kincset valószínűleg 1210 és 1215 között rejtették el - mondta Leszek Lenarczyk, a Głogówi Régészeti-Történeti Múzeum igazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az összesen majdnem 7 kilogramm súlyú nemesfém lelet - több mint 20 ezer érem, több ezer töredék, hét ezüstrúd és egy ezüströg - Európa legnagyobb középkori kincsei közé tartozik.

Az érmek között a lengyel darabok dominálnak, néhány példány kizárólag ebből a leletből ismert. A legrégebbi érmék a XI. és XII. század fordulójából származnak. A głogówi kincs című kiállítást első alkalommal 1994-ben nyitották meg a helyi múzeumban.

Lengyelországon belüli körútja során több mint ötvenezer érdeklődő láthatta, külföldön eddig csak Vilniusban mutatták be - mondta Leszek Lenarczyk.

Angi János, a debreceni Déri Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a głogówi kincset bemutató tárlattal egy időben bemutatják Déri Frigyes numizmatikai gyűjteményéből az Árpád-ház uralkodóinak féltve őrzött vereteit is.

A látogató végigkövetheti a magyar címer kialakulásának folyamatát, amelynek ősi elemei, a kettős kereszt és a sávokkal osztott címer a korai pénzeken tűnnek fel először.

A kiállításon látható Szent István király híres, dupla súlyban vert dénárja, amelyből Magyarországon csupán még egy példány ismeretes, amelyet a nemzeti múzeum őriz - tette hozzá.

Ugyancsak megtekinthető a Déri Múzeumban a közönség által még soha nem látott, Nyírmártonfalva-Gúth határában talált kincslelet: 1959-ben a gúthi erdészet csemetéskertjének kapálása közben 105 darab érme került elő, később - korszerű kutatóeszközökkel - további 27 érmét találtak a szakemberek.

A XIII. századból származó, Karintia és Krajna területén készített jó minőségű ezüstdénárokat tartalmazó kincslelet jól megvilágítja a tatárjárás előtti évtizedek magyarországi pénzforgalmát - jegyezte meg Angi János.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.