Jóváhagyta a román kormány a magyar-román közútfejlesztési keretmegállapodást

Bukarest, 2014. augusztus 1., péntek (MTI) - Jóváhagyta a román kormány azt a magyar-román közútfejlesztési keretmegállapodást, amelynek értelmében húsz határon átnyúló közúti és kerékpáros út épülhet meg európai uniós forrásokból - közölte pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

 

    A megállapodást július 24-én Bukarestben írta alá Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Liviu Dragnea román regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter. 

    Seszták Miklós az MTI-nek akkor elmondta, a megállapodás azért fontos, mert a román és a magyar szabályozás szerint minden egyes határon átnyúló projekt esetében külön egyezményt kellene kötni, a keretmegállapodásnak köszönhetően viszont ez mellőzhető, így felgyorsul a határon átnyúló közlekedési infrastruktúra-fejlesztés. 

    Az RMDSZ pénteki tájékoztató hírlevele szerint Borbély László, a szövetség politikai alelnöke, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke a kormány döntését követően elmondta: mindkét ország számára fontos, hogy minél több helyen át lehessen kelni a határon. A politikus reményét fejezte ki, hogy Románia hamarosan a schengeni övezet része lesz, és az állampolgárok határellenőrzés nélkül utazhatnak majd a két ország között. A húsz közúti és kerékpáros út értéke meghaladja a 80 millió eurót.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.