Horthy Miklós Debrecenben

Horthy Debrecenben

Kevesen tudják, hogy Horthy Miklós Debrecenben is tanult. Kenderesi iskolai kezdetek után, az élénk, csintalan fiút szigorú apja a Református Kollégiumba küldte. 1876-1878 között az elemi iskola 3. és 4. osztályát végezte, és tett sikeres vizsgát. Két bátyjával együtt lakott. Az 1990-ben az Európa História sorozatban kiadott Horthy Miklós emlékiratban, a kormányzó mindössze egy sort szentel debreceni tanulmányainak.

Horthy 1926. október 17-én is tiszteletét tette Debrecenben. Pál Csaba a korabeli sajtó híradásait felhasználva rekonstruálta a vizitet, így minden részletében ismert városban tartózkodása hat órája.

A kormányzó különvonata, a Turán október 16-án este érkezett. Az éjszakát egy Nagyállomás közeli tárolóvágányon töltötte. A szerelvényt másnap reggel fél nyolcra vontatták be az állomásra. A mozdonyt maga a MÁV elnök-igazgató, Keleti Dénes vezette. A fogadás és üdvözlések után a vendég és vendéglátói lóra pattantak, kilovagoltak a nyulasi gyakorlótérre. A tiszteletére rendezett díszszemle elnyerte a kormányzó tetszését.

Közben különvonatát átvontatták a Kisállomásra. Horthy idetért vissza. Átöltözött, frissítőt vett magához, majd a város ötösfogatán kihajtatott a Klinikára. Klebelsberg Kunó kultuszminiszter ünnepi beszéde után dr. Huzella Tivadar orvoskari dékán felkérte Horthy Miklóst az orvoskari telep felavatására és Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásának, gróf Tisza István, Magyarország volt miniszterelnöke mellszobra zárkövének elhelyezésére.

Az ünnepséget követően a Bikában bankettet adtak a kormányzó tiszteletére.

Délután különvonatán Újfehértóra utazott, ahol iskolát avatott és adott át.

Visszafelé, este hat óra után néhány perccel húzott át a különszerelvény a Nagyállomáson.

                                                                          Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.