Hogyan tanuljunk nyelvet eredményesen?

Tanár és boltja  Fotó: Ferenczi Dóra

A vírushelyzet kapcsán sokakban felébredhetett a vágy, hogy olvasással, nyelvtanulással üsse el az időt. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen könyveket érdemes választani vagy éppen milyen módszerekkel próbálkozhatunk.

Szerencsére Debrecenben nem kell messze mennünk, ha nyelvkönyvek között szeretnénk nézelődni. Gönczi Orsolyával, a debreceni Nyelvkönybolt tulajdonosával és az Interjú egy nyelvtanárral című sorozat megálmodójával jártunk utána a témának.

- Mit gondol, a mostani vírushelyzetben felértékelődött a nyelvtanulás, olvasás szerepe?

Azt gondolnánk, hogy igen, mert több időnk van, nem járunk el kávézni, étterembe, viszont nem vagyok biztos benne, hogy annyira sokat nőtt a népszerűsége a nyelvtanulásnak vagy az olvasásnak, mint, amit várnánk. Egyrészt: sok embert leköt más tevékenység, másrészt: a feladataink nem csökkentek. Az biztos, hogy az eladások nőttek, az emberek több könyvet vásárolnak, ami magyarázható azzal, hogy egyre nagyobb divat könyvet venni.

-  Kezd divatba jönni a nyelvtanulás, illetve a könyvvásárlás?

- Amit én látok, divatos azt mondani magamról, hogy nekem nagyon sok könyvem van, vagy, hogy olvasok. Persze nem mindegy, hogy mit olvasunk vagy mit, hogyan tanulunk. Van, aki már azt is tanulásnak éli meg, hogy a kedvenc sorozatát angolul nézi, bár ez is hasznos. Azt gondolom és ezt látom a környezetemben is, hogy egyre többen látjuk be, a tanulással tudunk előre jutni az életben, és bármivel foglalkozunk is, folyamatosan képeznünk kell magunkat. A nyelvtanulás pedig az a terület, ahol nem jön el az az időpont, amikor azt állíthatjuk, hogy most már készen vagyunk.  

- Létezik-e általános módszer, amivel el lehet egy nyelvet sajátítani?

- Nem gondolom, hogy van olyan módszer, amely mindenkinek működne. Viszont szerencsések vagyunk, mert sokféle metódus közül válogathatunk. Illetve azt is megválaszthatjuk, hogy ingyen szeretnénk hozzájutni egy tartalomhoz vagy hajlandóak vagyunk akár fizetni is érte. Én annak a híve vagyok, hogy nyelvkönyvekből tanulok, ezért is indítottam ezt a nyelvkönyboltot, mert hiszem, hogy ezek a könyvek sokat segítenek, különösen, ha jól választjuk meg azokat. Én angolul, spanyolul és olaszul tudok. Nagyon régóta beszélek angolul, azt gondolom, hogy jó szinten és sosem voltam külföldön, egyszerűen nagyon sokat tanultam. A spanyol nyelvet is így tanultam, csak jártam magántanárhoz is. Az olasz pedig annyiban másabb, hogy elég sok tapasztalatom van belőle, ugyanis sok időt töltöttem kint, ezáltal volt lehetőségem olaszokkal beszélgetni, ami egy másfajta tudást eredményezett. Persze nem mondom, hogy csak a könyvek jelentenék a jó választást, sokat tud hozzátenni, ha valaki külföldön tölt időt, de sajnos erre nem mindenkinek van lehetősége.

- Milyen kiadványokat találhatunk a boltjában? Mit szokott ajánlani?

-  Vannak nyelvkönyveink és idegen nyelvű olvasmányaink. Könnyített olvasmányok a legnépszerűbb nyelvekből, árulunk használt és új könyveket is. Az, hogy mit ajánlok valakinek, az attól függ, hogy az illető mit keres, és hogy miben szeretne fejlődni. Ez egyébként változó, vannak, akik nem igénylik a segítségemet, és ezt természetesen tiszteletben tartok. Viszont előfordul, hogy konkrét kéréssel fordulnak hozzám. Ilyenkor kérdéseket teszek fel a vásárlónak a tanulásával kapcsolatban, a módszereiről, és a legjobb tudásom szerint segítek neki.

- Elterjedt az az általános előítélet, hogy a magyarok nem nagyon tudnak nyelveket tanulni. Milyen a nyelvtanulás helyzete ma Magyarországon?

- Nem hiszem, hogy azon múlna, hogy kinek milyen képességei vannak vagy nincsenek. Nem szeretnék a közoktatás ellen beszélni, de úgy vélem, nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy vannak szempontok, amelyek alapján nem működik feltétlenül olyan hatékonyan. Egyre több olyan javaslatot látok, hogy mérjenek nyelvtudást az iskolákban, és ez alapján alakítsanak ki vegyes csoportokat. Illetve, fontos az is, hogy a szülők hogyan kommunikálnak a gyerekekkel a nyelvtanulásról. Vannak persze olyan családok, ahol a szülők is tanultak vagy tanulnak idegen nyelven, és ők biztatják a gyerekeket. Természetesen ez nem mindenhol van így.

- A koronavírus kapcsán sok embernek elengedték a diplomához szükséges nyelvvizsgát, ami valamilyen szinten felháborodást keltett. Önnek erről mi a véleménye?

- Én nem vagyok felháborodva, de megértem azokat, akik így tettek.  Ha valaki sok pénzt fektetett nyelvtanulásba, mert mondjuk nehezen tanulta meg az adott nyelvet, akkor érthető, hogy felháborodást keltett benne. Viszont azt gondolom, a probléma az, hogy nem feltétlenül nyelvtudáshoz volt kötve a diploma vagy a pluszpont a felvételin. Illetve, a nyelvtanulásról sajnos úgy kommunikálnak, hogy az egy kötelező feladat, és ameddig ez így marad, addig a diákoknak nem feltétlenül van kedvük nyelvet tanulni. Gyakori probléma még, hogy csak egy nyelvtanulási módszert próbálnak ki az emberek. Biztatni kell őket, hogy próbáljanak ki többfélét.

- Mivel lehetne ösztönözni az embereket, diákokat?

 - Magántanárként néhány év tapasztalattal a hátam mögött, azt mondhatom, az egyik a megfelelő kommunikáció a diákokkal. Hagyni kellene, hogy a diákok kibontakozhassanak - persze ez a magántanításban sokkal könnyebben megoldható. Tanítok csoportban is egy kollégiumban, ahol az én figyelmem is megoszlik, de fontos, hogy a tanár is szeresse az adott nyelvet, amit tanít, hogy sikeresen át tudja adni a tudást. Persze ez nem mindig van így, és engem is érnek kudarcok, ám ha hiszünk bennük, annak elképesztő ereje van.

 - Áttérve az olvasásra: mit gondol, manapság kevesebbet olvasnak az emberek, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt?

 - Szerintem manapság emészthetőbb könyveket olvasnak az emberek. A klasszikusokat, úgy vélem, sokszor kötelességtudatból olvassák, vagy azért, mert a gimnáziumban vagy egyetemen kötelező. Gyakran látom azt is, megvan az emberekben az igény, hogy művelt embernek nevezhessék magukat, amivel nincs is baj. Azt tudom mondani, hogy valószínűleg népszerűbb, de hígult, hogy mit olvasunk.

- Tudna ajánlani könyvet az olvasóinknak? Akár nyelvtanulással kapcsolatban, vagy valami könnyedebbet?

- Azt tudom javasolni az olvasóknak, hogy olyan könyvet keressenek, ha idegen nyelven szeretnének olvasni, amit magyarul is elolvasnának, ez nekem egy nagyon fontos elvem.  Személy szerint szeretek aktualitásokat olvasni, mert sokkal nagyobb az esélye, hogy tudok valakivel beszélni róluk. Viszont azt gondolom, hogy érdemes a saját érdeklődési kör mentén keresgélni.

Ferenczi Dóra

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.