Földalatti fiúk Debrecenből

Szűk Bálint és Kovács Márk egy földalatti látogatáson, február 8-án

Szigorúan őrzött fiúk címmel január 14-én számoltunk be Orbán Viktor miniszterelnök és Pálinkás József, az MTA elnöke CERN-beli látogatásról. A közös tablón ott szerepelt három debreceni fiú is: Kállai Róbert, Kovács Márk és Szűk Bálint. Akkor ígértük, hogy hamarosan lehetőséget adunk nekik: számoljanak be munkájukról, kutatásaikról, élményeikről.

„A BME villamosmérnök hallgatójaként a szakmai gyakorlatomat egy debreceni cégnél töltöttem. Itt sokat tanultam, de elégedetlen voltam, mert úgy éreztem, hogy a munkáltatóm, illetve feletteseim nem becsülnek meg, rosszul mérik fel tudásomat, nem értékelik azt egyáltalán. Ekkor jött az ötlet, hogy külföldön próbáljak szerencsét. Egyszer korábban még állásbörzén láttam, hogy a CERN HR-esei is megjelentek. Eszembe jutott ez, és rögtön fel is kerestem a honlapjukat, ahol rövidebb keresgélés után több programot is találtam, aminek a feltételeinek megfeleltem. Elhatároztam, hogy mindenképp megpróbálom. Egyik barátomnak is beszéltem róla, így együtt jelentkeztünk három programra. A CERN sok gyakorlati lehetőséget nyújt, és bárki jelentkezhet az interneten, megkötések nélkül. Nincs regisztrációs díj, ha esetleg interjúra kerülne sor, akkor az útiköltséget is ők fizetik. Én a Technical Student, Summer Student és Fellowship programokra jelentkeztem. A barátom ezen felül a VIA programra is. Végül a Fellowsip programra nyertem felvételt, pedig azt gondoltam, teljesen esélytelen. Ez maximum 3 éves munkaviszonyt jelent, és egy jól megbecsült pozíciónak számít a CERN-en belül is.

Az elmúlt 15 hónap alatt sokkal többet tanultam, mint az egyetemen. A munkáltató két francia kurzusra, egy CAD tervező program tréningre és két specifikus villamosmérnöki tréningre fizetett be. Ha szükségem volt egy könyvre, szabványra vagy egyéb anyagra a munkámhoz, akkor azt nagyon rövid idő alatt beszerezték nekem. A mentorom nagy tudású, készségesen segít, ha kérdésem van.

Az én munkám az LHC második leállásához kapcsolódik. Ezen fejlesztés célja, hogy az ütköztetési energiát és gyakoriságot a többszörösére növeljék. E változásokat a különböző szenzoroknak is követni kell, tehát azokat is cserélni kell a felújítás során. Az LHC-n 4 kísérlet található: Az Alice, Atlas, CMS és LHCb. Én a CMS - Compact Muon Solenoid kísérleten dolgozom. A kísérlet különböző érzékelőkből áll. A rétegek körkörösen épülnek fel, az első 6 réteg szilícium. A következő réteg pedig egy bonyolult felépítésű kaloriméter. Ezek az érzékelők nagyon összetettek és sok típusuk létezik. A CMS kísérletben alapvetően két fajta szilícium szenzor található. Az egyik pixelekből tevődik össze, a másik párhuzamosan elhelyezkedő sávokból. Nagyon leegyszerűsítve a folyamatot: az érzékelő egyik oldalára nagy feszültséget kapcsolnak, így mikor a félvezetőn áthalad egy részecske, akkor egy áramlökést generál. Ez egy nagyon kicsi jel, amelyet egy erősítő és kiértékelő áramkörbe kell vezetni.  Ennek a kiértékelő elektronikának a fejlesztésében veszek részt. Több oldalról is nagy a kihívás. Mivel a részecskék nagy energiával ütköznek az elektronika közelében, ezért nagy sugárzási értékeket kell kibírnia, tehát sugárzás biztosnak kell lennie. Emellett minél kisebb tömegre kell törekedni, mert amúgy elnyelődnek a részecskék, és elvész a szükséges információ. A rendszer energiafogyasztása is kritikus, mert -20C°-on kell üzemeltetni. Ennek eredményeképp az elektronikák olyan bonyolulttá váltak, hogy a legmodernebb technológiákat kellett segítségül hívni a legyártásukhoz. Az áramkör teljes vastagsága 200 um, amely egy emberi hajszálnak felel meg! És ebben négy réteg fér el. Ezek a technológiák a gyógyításban játsszák a legfőbb szerepet.

A CERN Genfben helyezkedik el, egy magyar ember számára szokatlan, hegyekkel övezett tájon. A tó és a körülötte zajló élénk élet, a kultúrák keveredése, a tiszta levegő, a finom borok, sajtok, és  nem utolsó sorban az  életszínvonal, mind magukért beszélnek. A lehetőséget, hogy hétvégén beülünk az autóba és elmegyünk síelni, túrázni fél óra utazással a Mont-Blancra, vagy akár 5 perc alatt a lakásunk mögötti Jura hegységbe, szinte hihetetlen. De a nyári hónapok is boldogan, nagy nyugalomban telnek. A Francia Riviéra 6 óra autóút, Spanyolországba pedig  8 óra alatt lehet eljutni. Bár ennyire messzire nem is kell utaznunk, hisz Svájc és Franciaország önmagában is szemkápráztató. A legkisebb település is. Mindemellett még magyar szót is gyakran hallhatunk, mert sokan élnek közülünk itt. Néhány hete pedig a 100 tagú cigányzenekar húzta el a nótánkat!

Valami azért fájón hiányzik: az otthonunk, Magyarország! Debrecen a Crosset-i albérlettől 1550 km! Hogy az otthon egy kicsit közelebb kerüljön, paradicsom- és paprikapalántát ültettünk a kevés napfényű kertbe. És termést hozott, magyart. Itt, idegen földön…”

Kovács Márk

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.